Komt Google binnenkort met holografische bril?

kijkmagazine

07-10-2015 11:00:47

In een nieuw patent spreekt Google over holografische technologie in een slimme bril.

Als Google bezig is met zoiets spannends als holografie, dan steken geruchten al gauw de kop op. En zeker als de Amerikaanse technologiegigant vervolgens niets over het project los wil laten. Een nieuw patent heeft sterke vermoedens aangewakkerd dat het bedrijf bezig is holografische technologie te integreren in een bril, mogelijk de Google Glass.

Nu hoeft één patent nog niet zoveel te zeggen; innovatieve concerns als Google vragen regelmatige octrooien aan voor nieuwe ideeën, vaak ook zonder dat deze ooit het levenslicht zien. Maar het patent voor de holografische bril zou weleens een goede verklaring kunnen zijn waarom Google de voornaamste investeerder is in de startup Magic Leap, die als specialist in augmented reality maar liefst 485 miljoen euro ophaalde.

Dansende olifant

Augmented reality is je zicht op de werkelijkheid aangevuld met computerbeelden. Een routeplanner, bijvoorbeeld, die door een slimme bril wordt geprojecteerd op de straatstenen voor je neus. Ook een holografische weergave van – pak ’m beet – een dansende olifant in je hand, valt daar onder.

Als het op deze augmented reality aankomt, lijkt Magic Leap een veelbelovend bedrijf. De investering van bijna een half miljard euro in de startup zou er volgens meerdere Google-watchers op kunnen duiden dat Google het toch wat geflopte Glass-project nieuw leven in wil blazen. Het patent dat nu is verschenen zou daar een bewijs van kunnen zijn. Google zegt daarin holografische technologie te willen gebruiken om projecties van slimme brillen interactiever te maken met de omringende werkelijkheid. Magic Leap lijkt een logische kandidaat om daaraan mee te werken.

Bioscoop

Direct bewijs mag dan ontbreken, het gerucht dat Google echt werk wil maken van holografische technologie om de Glass naar een hoger platform te tillen, is niet zo vergezocht. SmartUp Legal, een juridische bedrijf dat de patenten van Magic Leap grondig heeft geanalyseerd, is overtuigd dat Google verwacht dat de zwaar gesponsorde startup de toekomstige technologie voor de Glass gaat leveren. “Magic Leap wil de wereld veranderen in een bioscoop,” stelt de bedrijfsleider tegenover TechCrunch vast, “en Google wil dat dit gebeurd via de Glass.”

Hieronder een promovideo van Magic Leap:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: US Patent & Trademark Office, TechCrunch

Beeld: Mikepanhu (Wikipedia) / CC BY 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes