Geluidscamera spoort motorproblemen op

André Kesseler

15-05-2013 09:00:14

Je kent het misschien wel. Je kart vrolijk over de weg en ineens hoor je ergens onder de motorkap een raar geluid. Een nieuwe geluidscamera kan helpen bij het opsporen van het probleem.

De geluidscamera is ontwikkeld door het Korea Advanced Institute of Science and Technology. Deze SeeSV-S205 maakt met behulp van dertig ingebouwde digitale microfoontjes en een camera een soort geluidskaart van een motor – of van welk ander apparaat dan ook.

Picture 1 (1)

De high-res-beelden die het slechts 1,78 kilogram wegende apparaat maakt, geven de verschillende geluidsniveaus die in de motor worden geproduceerd weer op het camerabeeld; van blauw voor weinig geluid tot rood voor flink wat herrie. En zo is ‘een rammeltje’ vrij snel op te sporen.

Picture 3

Het kan dus een handig apparaat zijn voor automonteurs, technici in de scheepvaartsector of bijvoorbeeld in de luchtvaartindustrie. Maar de collega’s van het Amerikaanse blad Popular Science zien nog een andere toepassing. De geluidscamera is volgens hen ook bij uitstek geschikt om mensen op te sporen die in een bioscoop door de film heen zitten te kwebbelen.

Bronnen: KAISTPopular Science

Beeld: KAISTPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar