Kou is goed voor je

KIJK-redactie

23-06-2014 09:00:20

De Iceman roept het al jaren: kou is goed voor je. Hij zit soms urenlang in een ijsbad en loopt een halve marathon op blote voeten in de sneeuw. Australische wetenschappers laten nu ook zien dat kou goed voor je kan zijn, zij het op iets minder extreme wijze. Het verlagen van de temperatuur in huis kan de aanmaak van bruin vet stimuleren en zo diabetes en obesitas tegengaan.

Bruin vet is een speciaal soort vet. Het kan energie verbranden om warmte te genereren en helpt zo om dieren en baby’s warm te houden. Bovendien beschermt het tegen obesitas en diabetes. Mensen met veel bruin vet zijn over het algemeen slanker en hebben een lager bloedsuikerspiegel dan anderen. Witte vetcellen kunnen veranderen in bruine vetcellen, maar hoe dat proces wordt gereguleerd en wat de invloed is van bruin vet op het metabolisme was tot nu toe onbekend.

Temperatuur gereguleerd

Australische onderzoekers lieten daarom vijf gezonde proefpersonen die overdag een normaal leven leidde, iedere nacht naar een onderzoekscentrum komen, waar ze minimaal 10 uur per nacht verbleven. Ze reguleerden daar de temperatuur. In de eerste maand was het er 24°C, in de tweede maand 19°C, de maand daarna weer 24°C en tenslotte een maand 27°C. Iedere maand werd gemeten hoeveel bruin vet ze hadden en hoe hun metabolisme werkte.

Meer bruin vet

De proefpersonen bleken in de koude maanden 30-40% meer bruin vet te hebben dan in de warme periodes. Ook bleek dat ze met een grotere hoeveelheid bruin vet gevoeliger waren voor insuline. Dit wijst er volgens de onderzoekers op dat mensen met veel bruin vet minder insuline nodig hebben om na een maaltijd hun bloedsuikerspiegel weer omlaag te brengen.

Behandelen obesitas en diabetes

De wetenschappers hopen de resultaten te kunnen gebruiken bij het behandelen van diabetes en bij het terugdringen van obesitas. Ze wijzen er op dat de temperatuur binnenshuis de afgelopen jaren steeds hoger is geworden (van ongeveer 19°C naar 22°C) en denken dat dit, naast slechter eten en minder bewegen, kan hebben bijgedragen aan de toename van het aantal mensen met obesitas. Dus misschien is het een goed idee om volgende winter de thermometer toch maar een paar graden lager te zetten?

Bronnen: Diabetes, Gravan Institute for Medical Research via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws