‘Kou lijden is besmettelijk’

Naomi Vreeburg

15-01-2015 13:00:08

Als je naar iemand kijkt die koude handen heeft, daalt ook je eigen lichaamstemperatuur.

Zit je lekker warm voor de buis? Kijk dan maar niet naar programma’s waarin mensen verkleumen van de kou. Je eigen lichaamstemperatuur zou dan namelijk ook dalen, zo blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in Plos One. Dit effect komt volgens de wetenschappers voort uit empathie.

Koukleumfilmpjes

Tijdens de studie kregen 36 proefpersonen filmpjes voorgeschoteld waarin een acteur zijn handen in zichtbaar warm water of koud water stopte. Tegelijkertijd werd de temperatuur van hun eigen handen gemeten met speciale apparatuur. Wanneer ze naar het ‘koukleumfilmpje’ keken, werden hun handen 0,05 tot 0,2 graden Celsius kouder.

Maar de lichaamstemperatuur van de deelnemers steeg niet wanneer ze naar het  ‘warme’ filmpje keken. Volgens de wetenschappers kan dit komen doordat je niet goed kon zien dat het water een hoge temperatuur had. Alleen aan het begin was er namelijk stoom te zien.

Inlevingsvermogen

“Door de lichaamsreacties van andere mensen na te bootsen, kunnen we ons waarschijnlijk beter inleven in anderen”, legt hoofdonderzoeker Neil Harrison in een persbericht uit. “De mens heeft zijn succes te danken aan ons vermogen om samen te werken. Inleven in andermans gevoelens maakt dit gemakkelijker.”

Bronnen: Plos One, University of Sussex via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis