Koude kap helpt bij slapeloosheid

Marysa van den Berg

19 June 2011 16:00

Kun je de slaap maar niet vatten? Het hoofd koel houden, letterlijk, zou weleens goed kunnen helpen, blijkt uit onderzoek.

Je kunt je de frustratie van mensen met slapeloosheid of insomia wel voorstellen. Het lukt maar niet om in slaap vallen en is het dan toch zover, dan ben je zo weer wakker. Deze mensen vertonen tijdens deze pogingen vaak een verhoogde hersenactiviteit. Op basis daarvan hebben wetenschappers van de Universiteit van Pittsburgh een manier gevonden om slapeloosheid te bestrijden: het dragen van een verkoelende plastic kap, gevuld met water.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de slapelozen met de cap even goed konden slapen als de proefpersonen zonder enige slaapproblemen. Met een nog grotere dosis, oftewel nog kouder water, bleken de 12 insomniapatiënten zelfs gemiddeld 3 minuten sneller de slaap te vatten dan de groep zonder problemen.

Al eerder onderzoek toonde de gunstige effecten aan van koud water op het brein van mensen met slaapproblemen. Maar met een echte koeling cap, zoals in dit onderzoek gebruikt, en nóg kouder water, bleek het effect dus het grootst. Wanneer de kap op de markt komt, is niet duidelijk. Daarvoor zal meer onderzoek nodig zijn.

Bron: Live Science

Beeld: bark


Meer Nieuws