Kromming van rug is aantrekkelijk voor man

KIJK-redactie

21-03-2015 13:00:22

Mannen vinden vrouwen met meer kromming in de lumbale wervels aantrekkelijker dan vrouwen met een meer rechte rug, zo blijkt uit nieuw onderzoek 

De ruggengraat van de mens heeft een dubbele S-vorm. Tussen de rug en de kont liggen de lumbale wervels, die naar de rug toe buigen. Uit onderzoek is gebleken dat mannen het meest zijn aangetrokken tot vrouwen met een kromming van die wervels – de hoek tussen de rug en de kont – van 45 graden. De reden hiervoor is hoogstwaarschijnlijk te vinden in de evolutie.

Evolutionair voordeel

De optimale kromming van de wervels is namelijk 45,5 graden. Deze vorm kan zwangere vrouwen helpen hun gewicht op hun heupen te laten balanceren. Zo kunnen ze makkelijker eten verzamelen en krijgen minder snel dwarslaesies. Mannen met een voorkeur voor zulke vrouwen hebben zelf ook een evolutionair voordeel. Ze hebben een partner die beter voor het nageslacht kan zorgen en die vaker zwanger kan zijn zonder daar verwondingen aan over te houden.

De onderzoekers vroegen 100 mannen om de aantrekkelijkheid van plaatjes van vrouwen te beoordelen. Sommige vrouwen hadden een bijna rechte rug, anderen een rug met erg gekromde lendenwervels. Mannen pikten de foto’s van vrouwen met een kromming van 45 graden eruit als meest aantrekkelijk.

Grotere kont?

Maar ontstaat de voorkeur van de mannen niet doordat vrouwen met een gekromde rug een grotere kont lijken te hebben? Om dit uit te zoeken, lieten de wetenschappers 200 mannen naar dezelfde soort plaatjes kijken. Alleen hadden de dames nu een grote kont en weinig kromming in de lendenwervels of een kleine kont en veel kromming. In beiden gevallen stak de kont even ver uit.

Mannen bleven de voorkeur geven aan vrouwen wiens ruggengraat dichter bij de ideale vorm zat, ook als zij een kleinere kont hadden. De wetenschappers concluderen dan ook dat mannen een voorkeur hebben voor vrouwen die bepaalde curves in hun rug hebben over vrouwen met een grotere kont.

Bronnen: Evolution and Human Behavior, The University of Texas at Austin via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws