Kun je raketten aandrijven met vloeibaar aardgas?

André Kesseler

04-08-2014 13:00:19

Net als C.W. Aalbers uit Weurt heeft menige raketbouwer zich de vraag gesteld of raketten kunnen worden aangedreven met vloeibaar aardgas. Sterker nog: er wordt serieus aan een antwoord gewerkt.

Zo ziet de NASA vloeibaar aardgas als een mogelijke brandstof voor Marsraketten. Het Amerikaanse bedrijf SpaceX kondigde in november 2012 aan dat het onder de naam Raptor een nieuwe generatie raketmotoren op vloeibaar gas ontwikkelt. En het Russische onderzoeksinstituut TsSKB schijnt er een Sojoezraket mee aan te willen drijven. In juni 2013 presenteerde TsSKB een schaalmodel van zo’n ‘gasraket’ op de lucht- en ruimtevaartshow van Parijs en een maand later lieten de Russen in een persbericht weten dat de eerste met vloeibaar gas aangedreven Sojoezraket tussen 2025 en 2030 gelanceerd zou kunnen worden.

Het gaat om methaan, dat met zo’n 98 procent het belangrijkste ingrediënt van aardgas is, en verschillende voordelen heeft. Om te beginnen veroorzaakt methaangas veel minder vervuiling in de brandstofleidingen. Dat maakt de tests van raketmotoren een stuk goedkoper. Daarnaast lijkt het erop dat de druk in de verbrandingskamer minder hoog hoeft te worden om hetzelfde vermogen te kunnen leveren. Bovendien koelt het gas diezelfde verbrandingskamer veel effectiever dan de RP-1-kerosine die nu vaak wordt gebruikt. Vloeibaar gas is ook nog eens 30 procent goedkoper, schoner en dus beter voor het milieu.

Inmiddels hebben de Russen een succesvolle test gedaan waarbij een kleine raketmotor 2000 seconden lang ‘vuurde’. En als alles volgens plan verloopt, voert SpaceX rond deze tijd de eerste proeven met de Raptor uit.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws