Kloppend hart uit 3D-printer gerold

Naomi Vreeburg

2017-07-18 16:00:29

kunstmatige hart

Zou dit kunstmatige hart uitkomst kunnen bieden als jouw rikketik faalt?

We kunnen al wapens 3D-printen, open ruggetjes dichten met deze techniek en we vangen zelfs al (per ongeluk) vliegen in 3D-geprinte voorwerpen. Nu hebben onderzoekers van het Funtional Materials Laboratory in Zurich ook nog een siliconen hart ontwikkeld met behulp van de technologie. En het kunstmatige orgaan klopt!

Drie kamers

Het hart weegt 390 gram en heeft een volume van 679 kubieke centimeter. Hiermee is het kunstmatige orgaan iets groter dan een menselijk exemplaar. De buitenkant van het hart bestaat uit silicium.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Net als onze eigen rikketik, is de creatie van de Zwitsers uitgerust met twee kamers: een linker en een rechter. Maar tussen deze twee kamers in hebben de onderzoekers er nog een geplaatst. Deze wordt aangedreven door een externe pomp en trekt samen of ontspant. De extra kamer kun je zien als de spierfunctie van het hart: hij pompt het bloed rond.

Levensduur van het hart

En dit werkt, zo toonden de onderzoekers aan. Niet met bloed, maar met een vloeistof met dezelfde stroperigheid. Helaas houdt het hart het niet heel lang vol. Na 3000 hartslagen begeven de materialen waaruit het kunstmatige hart is opgebouwd het. Dit komt neer op een levensduur van een half uur tot drie kwartier.

Nu is het ook niet de bedoeling dat dit orgaan als back-up gaat dienen wanneer ons eigen hart ermee ophoudt. Het siliconen hart moet dienen als tijdelijke vervanging. Bijvoorbeeld als het hart van een patiënt wordt stilgelegd tijdens een operatie. Maar dan nog moeten de onderzoekers de levensduur van het apparaat verbeteren. Anders moeten de chirurgen wel heul snel werken…

Bronnen: Artificial Organs, Gizmodo

Beeld: ETH ZurichPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys