Landing Falcon 9 op mobiel platform mislukt

Naomi Vreeburg

17-01-2016 20:54:13

Zojuist probeerde SpaceX een Falcon 9 te laten terugkeren op een platform dat beweegt. Helaas zonder succes. 

Update 20.55 uur: De lancering – die om 19.42 uur werd ingezet – vanaf de Vandenberg Air Force Base leek goed te verlopen en de Jason-3 satelliet is met succes gepositioneerd. Helaas is het SpaceX niet gelukt om de booster rechtop op het mobiele platform terug te laten keren. Een van zijn landingspoten brak af, waardoor de raket omviel en explodeerde.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Je zal het vast niet hebben gemist dat SpaceX vlak voor de Kerst een raket intact liet terugkomen op de aarde. En nu het geluk toch aan mijn kont hangt, moet Elon Musk hebben gedacht, probeer ik snel weer een Falcon 9-booster te laten landen. Niet op een vast platform, maar een mobiel exemplaar in zee. Aankomende zondag zal de raket worden gelanceerd vanaf de Vandenberg Air Force Base te Californië.

Het zal hier niet gaan om dezelfde Falcon 9-raket die 21 december succesvol landde, maar een oudere versie waarmee al een paar keer eerder is gepoogd terug te keren op een mobiel platform. De raket zal de Jason-3 satelliet omhoog brengen. Deze moet de oceaanoppervlakte in de gaten gaan houden en informatie verzamelen over circulatiepatronen.

Spacex Jason-3

De Jason-3 satelliet zal met de raket de lucht in worden gebracht.

Als de booster het voor elkaar krijgt op een mobiel platform te landen, heeft dit vele voordelen. Zo’n platform kan bijvoorbeeld naar plaatsen worden gebracht die op dat moment het meest veilig zijn om te landen of het meest brandstof-besparend is voor Falcon-9. En minder brandstof betekent meestal ook minder kosten. Kassa!

Houd deze site in de gaten voor een update.

Bron: ScienceAlertPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes