Gelukt! Falcon 9 is geland

Naomi Vreeburg

22-12-2015 09:55:49

Hè hè, het is zover: het bedrijf van Elon Musk laat een raket intact terugkomen op aarde.

In januari en april mislukte pogingen van SpaceX om een stuwraket netjes terug op aarde te brengen. En in juni ging het helemaal mis; toen knalde Falcon 9 zelfs uit elkaar. Maar nu is SpaceX er dan toch echt in geslaagd om een Falcon 9-booster weer op zijn pootjes terecht te laten komen nadat hij elf satellieten om een baan om de aarde heeft gebracht. En dat zag er zo uit:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Normaal gesproken plonzen de stuwraketten na gebruik in zee, maar als je ze intact terug kunt laten keren, zou dat heel wat kosten schelen. Eenvoudig is dat niet. Een woordvoerder van SpaceX vergelijkt het met “een potlood tijdens een storm over het Empire State Building schieten en vervolgens op een schoenendoos laten landen”.

Het bedrijf is overigens niet de eerste dat zo’n trucje uitvoert. Blue Origin van Amazon-topman Jeff Bezos mag met deze eer strijken. Maar deze raket kwam slechts tot een hoogte van zo’n honderd kilometer, niet ver genoeg om een object in een baan om de aarde te krijgen. De raket van Musk bereikte een hoogte van 200 kilometer. Dus wat ons betreft is hij de echte winnaar.

Bron: CNNPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Achtergronden