Langer een trauma door comazuipen

KIJK-redactie

04-09-2012 09:00:16

Bar

Het is allang bekend dat elke dag een kratje bier achteroverslaan niet gezond is voor de hersenen. Uit onderzoek blijkt nu dat zwaar alcoholgebruik ook het psychologische herstel van een traumatische gebeurtenis verslechtert.

Er zijn veel manieren waarop mensen reageren op traumatische gebeurtenissen. Onderzoekers van de University of North Carolina School of Medicine zijn vooral geïnteresseerd in het psychologische herstel van een trauma. Uit hun studie blijkt dat langdurige blootstelling aan alcohol het moeilijker maakt voor onze hersenen om met emoties om te gaan. Een voorgeschiedenis van zwaar alcoholmisbruik zou mechanismen voor het herstellen van een trauma kunnen schaden en daardoor lopen mensen weer een groter risico op PTSS (posttraumatische stressstoornis).

Voor het onderzoek waar dit uit bleek, werden muizen gebruikt. Gedurende een maand gaven wetenschappers een groep van deze dieren een dosis alcohol, gelijk aan tweemaal de legale dranklimiet voor autorijders. Een tweede groep kreeg geen alcohol toegediend. Daarna werden de muizen met behulp van milde elektrische schokken ‘getraind’ om het geluid van een korte toon te vrezen. De toon werd vervolgens meerdere keren afgespeeld zonder de stroomstoot te geven. Wat bleek? De nuchtere muizen werden na verloop van tijd minder bang voor het geluid. Daarentegen bleven de drankorgels verstijven van angst als de toon werd gedraaid, ook lang nadat de elektrische schokken waren gestopt.

Anders gevormde zenuwcellen

De onderzoekers keken naar de verschillen in de neurale verbindingen van de aan alcohol blootgestelde muizen. Ze ontdekten dat zenuwcellen in de prefrontale cortex van de aan alcohol blootgestelde muizen anders waren gevormd dan die van de andere groep. Het gedrag wat de knaagdieren hierdoor toonden, is vergelijkbaar met wat is ontdekt bij PTTS-patiënten. Met deze inzichten hopen de wetenschappers nieuwe medicijnen te ontwikkelen voor deze groep mensen.

24 uur per dag de kroegtijger uithangen om je verdriet ‘weg te drinken’ heeft dus geen zin. Integendeel, drank maakt het alleen maar erger.

Bron: Nature Neuroscience, University of North Carolina Health Care via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws