Larry kotst voor de wetenschap

André Kesseler

04-01-2013 09:00:22

De robot Vomiting Larry helpt wetenschappers bij het bestrijden van virussen.

Larry de kotsrobot werkt bij het Britse Health and Safety Laboratory. Hoewel hij niet de fraaiste robot is die we ooit bij KIJK onder ogen hebben gehad, is hij wel anatomisch correct en in staat om te kotsen als de beste.

Allemaal leuk en aardig, maar ‘hep dat nut?’ Jazeker! Larry wordt namelijk gebruikt om te onderzoeken hoe het nogal vervelende norovirus zich verspreidt. ‘Noro’ is nogal besmettelijk. Maar liefst 50 procent van alle gevallen van buikgriep zou namelijk worden veroorzaakt door dit virus.

Op de website van het Voedingscentrum staat:

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 500.000 mensen ziek van norovirussen. De meeste mensen worden ziek in de winter. Ongeveer 45 procent van de mensen die besmet is met het norovirus krijgt buikklachten. De andere 55 procent heeft er geen last van. Maar zij kunnen het virus wel overdragen.

Het norovirus zorgt voor opkomende misselijkheid, braken en diarree. Klachten beginnen tussen 15 en 48 uur nadat iemand het virus binnenkrijgt. Het braken is vaak heftig, en kan heel plotseling optreden. Ook koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp komen voor.

Het virus wordt overgedragen via besmet voedsel en water, via direct contact met een besmet persoon, maar voor een belangrijk deel ook via de lucht. Poep- en ook kotsdeeltjes besmetten bijvoorbeeld deurkrukken of lichtknopjes, waarna het virus de sprong naar een nieuw slachtoffer maakt.

Vomiting Larry wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de manier waarop kotsende mensen het virus kunnen verspreiden. Larry’s prestaties op het gebied van projectile vomiting zijn opmerkelijk: hij kan maar liefst drie meter ver kotsen. Op 2:43 komt hij in actie. Enjoy.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: University of Cambridge, Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws