Laser brengt afgesloten kamer in beeld

Naomi Vreeburg

07 January 2015 13:00

Door met een laser door een klein gat te schijnen, hebben wetenschappers informatie uit een afgesloten kamer weten te halen.

We hebben als kind allemaal wel eens door een sleutelgat gekeken om te zien wat de grote mensen aan de andere kant van de deur aan het doen waren. Je had dan wazig, beperkt zicht. Chinese onderzoekers hebben nu een methode ontwikkeld om de geheime taferelen wat beter in beeld te brengen.

Laserlicht

In 2012 slaagden wetenschappers er al in om met een laser letterlijk om het hoekje te kijken. Maar dit was voor Chenfei Jin en zijn onderzoeksteam niet genoeg. Zij hebben uit een afgesloten kamer informatie weten te halen door met een lasersysteem door een 2 centimeter groot gat in de muur te schijnen.

In de afgesloten kamer hadden de onderzoekers drie 3d-letters geplaatst (H, I en T). Wanneer het laserlicht op een object stuitte, kaatste het terug door het gat en werd opgevangen door een camera die de onderzoekers aan hun kant hadden bevestigd. Zo kregen zij een beeld van de letters die ze in de kamer hadden geplaatst.

Reflecterend materiaal

Betekent dit dat mensen binnenkort zelf met een lasertje de geheime taferelen in een afgesloten kamer kunnen bekijken? Waarschijnlijk niet. Er zitten nogal wat haken en ogen aan deze technologie. Zo waren de letters omhuld met een materiaal dat flink reflecteert en was de afgesloten kamer bekleed met een stof die zwart licht absorbeert. In een normaal huis is dit natuurlijk vrijwel nooit het geval.

Ook is de geometrie die in het onderzoek werd gebruikt om te zien wat er aan de andere kant van de deur gebeurde, waarschijnlijk te complex voor doe-het-zelf spionnen.

Bronnen: Optic Letters, New Scientist


Meer Nieuws