Laser legt ondergronds Londen vast

André Kesseler

23-04-2015 16:00:04

Een Brits bedrijf maakt met laserscanners heel bijzondere beelden van ondergronds Londen.

London Post Office Railway, bijnaam Mail Rail, is een 37 kilometer lange railverbinding onder hartje Londen. De in 1927 in gebruik genomen lijn ligt ruim 21 meter onder de oppervlakte en werd ingezet om dagelijks zo’n 4 miljoen poststukken naar de verschillende sorteercentra te brengen. Maar in 2003 werd Mail Rail gesloten.

British Postal Museum & Archive kreeg vorig jaar toestemming om een deel van de lijn open te stellen voor publiek en daarvoor moet het historische ondergrondse bouwwerk worden aangepast. En dus vroeg de museumdirecteur zich af of er een manier zou zijn om de Mail Rail op een of andere manier in zijn huidige staat digitaal vast te leggen.

1775198_Waiting-in-the-dark-c-Bradley-Photography-web

Zo kwam hij terecht bij Matthew Shaw en William Trossell die in 2011 het bedrijf ScanLab oprichtten en zich sindsdien bezighouden om met op LIDAR-systemen (Light Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging) van alles in beeld te brengen, van een mistwolk tot het schuivende ijs van een gletsjer. LIDAR is een soort radarsysteem dat met laserpulsen de afstand tot allerlei objecten bepaalt en op basis daarvan een heel nauwkeurig beeld van de omgeving kan opbouwen.

In december vorig jaar ging het team aan de slag. Om de Mail Rail in beeld te brengen, waren maar liefst 223 scans nodig, elk variërend van 10 minuten tot een half uur. Alle scans samen leverden 11 miljard afzonderlijke meetpunten op en nemen meer dan een terabyte schijfruimte in. Overigens zijn de kleuren erin aangebracht door de duizenden foto’s die het team van Scan Lab maakte er als het ware in te mixen. Het was even ‘een klusje’, maar het resultaat mag er zijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: WiredScanLab

Beeld: ScanLabPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws