Laservliegtuig gaat in de mottenballen

André Kesseler

25-02-2012 13:00:25

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar de laserstraal is door de kerk. De ABL, Amerika’s vliegende laserwapen, is officieel geschrapt.

De Airborne Laser was ondergebracht in een speciaal daarvoor omgebouwde Boeing en maakte gebruik van een zogenoemde chemical oxygen iodine laser (COIL). “Ondanks verschillende succesvolle proefvluchten,” zo schreven we eind 2010 al, “waarbij met de laser op grote afstand raketten uit de lucht werden geschoten, besloot de US Air Force het project stop te zetten.” Toen was dat nog een voorlopige beslissing, maar nu is dus besloten om er helemaal mee te kappen.

De belangrijkste reden is dat COIL een laserstraal opwekt met behulp van uiterst gevaarlijke chemische stoffen, waaronder waterstofperoxide, chloor en kaliumhydroxide. Bovendien kan de ABL maar een paar keer achter elkaar vrij korte pulsen afvuren en dat zou volgens luchtmachtbaas Norton Schwartz nooit een operationeel bruikbaar systeem opleveren. Ondertussen heeft het project de Amerikaanse belastingbetaler al wel 5,2 miljard dollar gekost.

Hieronder een filmpje uit betere tijden:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De ABL wordt overigens niet gesloopt, maar krijgt een plekje in de roemruchte ‘mottenballenvloot’ van de Davis Monthan Air Force Maintenance and Regeneration Group (AMARG), bijgenaamd de Boneyard. Op AMARG staan zo’n 4400 andere legendarische vliegtuigen te wachten op het moment dat Amerika ze weer nodig heeft. Of niet…

Bronnen: WiredMissile Defense Agency

Beeld: Boeing, USAFPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws