Vliegtuiglijken nog beter in beeld

André Kesseler

26 February 2010 13:27

Google heeft nieuwe, nog scherpere beelden vrijgegeven van het grootste ‘vliegtuigkerkhof’ ter wereld: The Boneyard.

In werkelijkheid heet de Boneyard de 309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group, kortweg AMARG (zie het artikel ‘The Boneyard’, KIJK 9/2008). Met Google Earth ben je er zo. Even mikken op het gebied ten zuidoosten van de Amerikaanse stad Tucson, inzoomen en als bij toverslag verschijnt de Davis-Monthan Air Force Base en een stuk woestijn met daarop honderden vliegtuigen.

F-16’s, Boeing 707’s, A-10’s, B-52’s met afgehakte vleugels. Keurig gesorteerd, opgesteld in lange rijen. Bijna elk militair vliegtuig waar de Amerikanen sinds de Tweede Wereldoorlog in vlogen, is hier te vinden.

Het totaal omheinde en zwaarbewaakte gebied is 10 vierkante kilometer groot en bestaat sinds 1946. Op dit moment staan er, naast de nodige helikopters,  zo’n 4500 vliegtuigen die ooit een gezamenlijke aanschafprijs hadden van grofweg van 33 miljard dollar.

Hoewel de bijnaam anders doet vermoeden, zijn de vliegtuigen lang niet allemaal rijp voor de sloop. De meeste staan gewoon te wachten op betere tijden; het moment dat Amerika ze weer nodig heeft. Dat gebeurde bijvoorbeeld met veel van de A-10’s die nu weer rondvliegen, maar ooit tot deze mottenballenvloot behoorden.

Dat alles kun je nu scherper dan ooit op je beeldscherm bekijken. Volg de link en zoomen maar.

Zelf een mooie locatie in Google Earth? Stuur dan een mailtje met de coördinaten en een korte omschrijving naar [email protected].

Bronnen: BBC News

Beeld: Google Earth (TM) Mapping Service/U.S. Geological Survey


Meer Nieuws