LED-lamp verbeterd dankzij vuurvlieg

KIJK-redactie

10 January 2013 16:00

Geïnspireerd door de interne structuur van vuurvliegjes hebben wetenschappers de originele LED verbeterd.

Vuurvliegjes, die eigenlijk familie zijn van de kever, gebruiken hun lichtgevende achterste om partners te lokken. Onderzoekers uit Canada, België en Frankrijk vonden in deze zogenoemde lantaarn een opvallend patroon van gekartelde schalen die ervoor zorgen dat hij extra fel gloeit. Met deze kennis creëerden ze een soortgelijke deklaag voor een LED-lampje. Dat gloeit nu 55 procent feller dan hiervoor.

Al eerder probeerden wetenschappers van het Korea Advanced Institute of Science and Technology de structuur van de vuurvlieg toe te passen op LED-lampen. Toen kwamen ze echter niet verder dan een lichttoename van 3 procent.

Uit het nieuwste onderzoek, deze week gepubliceerd in Optics Express, blijkt dat vuurvliegjes op dezelfde manier licht intern reflecteren als de door mensen gemaakte light emitting diodes (LED’s). Dus, zo dachten de wetenschappers, als de gekartelde schalen het licht van een vuurvlieg verbetert, dan kan dat wellicht ook werken voor LED’s. En dat klopt. De nieuwe coating kan zelfs op alle bestaande LED’s worden aangebracht.

De wetenschappers bouwen met hun ontdekking voort op het werk van Nick Holonyak. Deze Amerikaanse deskundige ontwikkelde al in 1962 de eerst werkende lichtgevende diode. Maar pas in 2008 brak de LED-lamp echt door, waarschijnlijk omdat hij vanaf dit moment ook in een originele lampenfitting past. Eerder werden LED’s vooral gebruikt als kleine lampjes in bijvoorbeeld gamecontrollers.

Bronnen: Optics Express (1), Optics Express (2), Optical Society of America via EurekAlert!

Beeld: Wofl/CC BY-SA 2.0 DE










Meer Nieuws