Ledlampje moet op hol geslagen hart dimmen

Laurien Onderwater

01-03-2019 08:59:56

boezemfibrilleren hart

Een geïmplanteerd ledlampje, ontwikkeld door Leidse en Delftse onderzoekers, moet boezemfibrilleren automatisch en pijnloos tegengaan.

We hebben allemaal wel eens gehad dat ons hart oversloeg. Misschien wel bij het zien van een knappe vrouw of man of juist door een stressvolle gebeurtenis. Als dit een paar keer gebeurt, is dat nog geen reden voor paniek. Maar wanneer de hartslag vaak onregelmatig en te hoog is, kan dat duiden op boezemfibrilleren en dat is wel gevaarlijk, want het verhoogt het risico op beroerte en bloedstolsels.

Onderzoekers van het LUMC en de TU Delft hebben nu een methode ontwikkeld om boezemfibrilleren tegen te gaan. Een geïmplanteerd ledlampje moet een op hol geslagen hart pijnloos ‘resetten’.

Lees ook: Man eindigt na operatie met twee harten

Cardioversie

De huidige behandelingen voor mensen met boezemfibrilleren omvatten ablatie – waarbij het stukje hartweefsel dat ritmestoornissen veroorzaakt wordt verhit – en cardioversie, de meest voorkomende therapie. Bij cardioversie wordt het te hoge hartritme met elektrische schokken omgezet in een normaal ritme. Omdat dit een pijnlijke behandeling is, gebeurt het onder narcose.

De geïmplanteerde defibrillator die de Leidse en Delftse onderzoekers hebben bedacht, herkent ritmestoornissen in de boezem. Vervolgens stuurt het systeem een signaal naar een kleine ledlamp dat vlakbij het hart is geïmplanteerd. Het lampje gaat branden en die lichtflits zorgt ervoor dat het hart zelf een elektrisch stroompje opwekt om de ritmestoornis te stoppen.

“Dit is mogelijk gemaakt door bepaalde lichtgevoelige eiwitten met gentherapie in het hart aan te brengen. Het hart komt hierdoor direct en automatisch weer in het goede ritme”, legt onderzoeksleider Daniël Pijnappels van de afdeling Hartziekten van het LUMC uit in het persbericht.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tot nu toe is het systeem alleen nog in ratten getest en duurt het nog wel even voordat het beschikbaar is voor mensen. Daarvoor is, zoals altijd, nog een hoop onderzoek nodig.

Bronnen: Science Translational Medicine, LUMC, TU Delft

Beeld: 123RF

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes