Leeft vegetariër langer dan vleeseter?

kijkmagazine

04-06-2013 09:00:13

Salade

Een Amerikaans onderzoek onder zevendedagsadventisten constateert dat vegetariërs een kleinere sterfkans hebben dan mensen die vlees eten.

Een van de redenen om geen vlees te eten, is dat het gezonder zou zijn. Maar is de kans dat een vegetariër overlijdt binnen een bepaalde periode echt kleiner dan de kans dat een vleeseter het loodje legt? Op dat punt spreken onderzoeken elkaar tegen. Een nieuwe studie lijkt de vegetariërs-om-gezondheidsredenen gelijk te geven: die zouden na een jaar of vijf een 12 procent kleinere kans hebben om te zijn overleden dan vleeseters. Maar of dat resultaat het pleit beslecht?

Viseters FTW!

Het in JAMA Internal Medicine gepubliceerde onderzoek, uitgevoerd door Michael Orlich en collega’s van de Loma Linda-universiteit in Californië, draaide om bijna 100.000 Amerikaanse zevendedagsadventisten, die in 2002 een uitgebreide vragenlijst invulden. Nadat uit dat enorme bestand de personen waren gehaald waarbij belangrijke gegevens ontbraken of die duidelijk onzin hadden ingevuld, hielden Orlich en collega’s 73.308 personen over om hun onderzoek op te baseren.

Van die personen gingen ze na wie er in 2007 nog leefde – en daaruit bleek dat de vegetariërs het beter hadden gedaan dan de niet-vegetariërs. Onder de verschillende soorten vegetariërs (variërend van hardcore veganisten tot semi-vegetariërs die maximaal eens per week vlees of vis eten) deden de pescotariërs (‘vegetariërs’ die wel vis eten) het het beste. Bij hen was de sterfkans maar liefst 19 procent lager dan bij vleeseters.

Verder vallen de verschillen tussen man en vrouw op: mannelijke veganisten hadden bijvoorbeeld maar liefst 55 procent minder kans om te zijn overleden aan bepaalde hartklachten, terwijl vrouwelijke veganisten juist 39 procent meer kans hadden dan vrouwelijke vleeseters om hieraan te zijn doodgegaan. Een mogelijke verklaring voor dit soort verschillen is dat ijzer, waarvan vegetariërs nog weleens te weinig binnen krijgen, belangrijker is voor vrouwen dan voor mannen, vanwege het bloedverlies tijdens de menstruatie, zegt gezondheidswetenschapper Jaap Seidell (VU Amsterdam).

Onvergelijkbaar?

Maar goed, als je alle doodsoorzaken bij elkaar neemt, lijken met name de mannelijke vegetariërs dus beter af te zijn. Moeten die nu dus het vlees allemaal afzweren, willen ze zo lang mogelijk leven? Nee, zo’n duidelijk conclusie kunnen we niet trekken uit deze studie. Seidell geeft zelfs aan verbaasd te zijn dat een onderzoek als dit in een zo prominent wetenschappelijk tijdschrift wordt gepubliceerd. “Er zijn vast allerlei redenen die te maken hebben met wel of niet vlees eten die ook samenhangen met andere gezondheidsgerelateerde aspecten”, zegt hij. “Met name is daarbij van belang wat de vegetariërs aten ter vervanging van vlees.”

Verder is er het punt dat het onderzoek onder louter zevendedagsadventisten is uitgevoerd. “Zevendedagsadventisten zijn wat tal van leefstijlfactoren betreft onvergelijkbaar met doorsnee Amerikanen”, zegt Seidell. “De resultaten zijn daarom niet te generaliseren naar de algemene bevolking.” Laat staan dat het veel zegt over je overlevingskansen als Nederlandse niet-zevendedagsadventist…

Bron: JAMA Internal Medicine



Podcast KIJK en luister via JUKE






Meer Nieuws