LEGO brengt eerbetoon aan NASA-vrouwen

Laurien Onderwater

21 October 2017 10:00

NASA-vrouwen

Sommigen hebben er lang op gewacht, maar het is er dan eindelijk: een LEGO-set van vier NASA-vrouwen.

Vier vrouwen die werkzaam waren voor de NASA krijgen van de Deense speelgoedfabrikant LEGO hun eigen poppetjes. LEGO speelt daarmee goed in op de vraag naar meer vrouwelijke figuren in de speelgoedwereld. Elk vrouwelijk figuurtje komt ook met een achtergrond in verband met haar werk bij de NASA, waaronder de Space Shuttle Challenger en de Hubble Space Telescope.

We zullen ze even kort aan je voorstellen.

Nancy Grace Roman

Nancy Grace Roman (92) is een Amerikaanes sterrenkundige en was een van de eerste vrouwelijke leidinggevenden bij de NASA. Gedurende haar carrière bij de ruimtevaartorganisatie hielp ze mee met het ontwikkelen van verschillende programma’s. Roman was ook zeer betrokken bij de Hubbletelescoop en kreeg daarom de bijnaam Mother of Hubble.

Margaret Hamilton

Margaret Hamilton (81) werkte als informaticus en systeemkundige bij de NASA. Ze leidde de groep die de software schreef voor de Apollomaanmissies en voor Skylab. Haar figuurtje is daarom te zien naast een enorme stapel navigatiesoftware.

Sally Ride

Sally Ride (overleden in 2012) was natuurkundige en in 1983 de eerste Amerikaanse vrouw ooit in de ruimte. Ze nam deel aan de Space Transportation System-7-missie aan boord van de Challenger. In het jaar erop nam ze deel aan een tweede missie, ook aan boord van de Challenger. In totaal heeft Ride 343 uur doorgebracht in de ruimte.

Mae Jemison

Mae Jemison (61) werkte als ruimtevaarder voor de NASA en was in 1992 de eerste Afro-Amerikaanse vrouw in de ruimte aan boord van de spaceshuttle Endeavour. Samen met het Sally Ride-figuurtje staat ze voor de Challenger spaceshuttle van LEGO gemaakt.

De figuurtjes zijn vanaf 1 november te koop – net op tijd voor de feestdagen. Wie doe jij hier een plezier mee?

Bronnen: Business Insider, ScienceAlert

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Foto's