Lexus introduceert digitale buitenspiegels

Laurien Onderwater

13-09-2018 15:30:14

Lexus buitenspiegels

Automerk Lexus komt als eerste met een auto met zogenaamde Digital Outer Mirrors: camera’s op de plek waar normaal gesproken de zijspiegels zitten. 

De verwachting was dat Audi als eerste met digitale buitenspiegels zou komen wanneer met zijn E-tron die op 17 en 18 september zal worden gepresenteerd. Maar, helaas pindakaas, Lexus is nét even eerder. De luxedivisie van Toyota rust namelijk de ES uit met Digital Outer Mirrors.

Lees ook: Filmpje: autonome motor doet een testrondje

Buitencamera’s

Het idee van camera’s plaatsen op de plek waar normaliter zijspiegels zitten, is niet nieuw. Zoals gezegd, gaat Audi zijn E-tron ermee uitrusten en ook de Volkswagen XL1 zou zijspiegels krijgen. Maar Lexus is wel de eerste die de digitale buitenspiegels in productie neemt.

Van buitenspiegels is eigenlijk geen sprake meer bij de Lexus ES, want die zijn vervangen door kleine camera’s. De beelden van die camera’s verschijnen op twee 5 inch-schermen die zich in de auto aan weerskanten bevinden – en dat zou een hoop voordelen met zich meebrengen.

Zo ondervinden de kleinere Digital Outer Mirrors minder weerstand en windgeruis, heeft de bestuurder meer zicht naar voren en wordt het zicht in de buitenspiegels minder snel verstoord door onder andere regen en sneeuw. De camera’s passen zich automatisch aan wanneer de auto van rijstrook wisselt of achteruitrijdt, waardoor het zicht naar de zij- en achterkant verbetert.

Voorlopig zal alleen de Lexus ES zijn uitgerust met de zijspiegels, maar de bedoeling is dat meerdere modellen ze krijgen. Bovendien wordt de voorziening alleen nog in Japan aangeboden, omdat de goedkeuring daar al een paar jaar rond is. In andere landen, waaronder de Verenigde Staten, zal dat nog wel even duren.

Bronnen: Lexus, Jalopnik, New Atlas, Autoweek

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis