Likje verf tovert muur om in touchscreen

kijkmagazine

25-04-2018 12:59:35

Kale muur in je huis? Een likje geleidende verf en een minimum aan elektronica maakt ‘m bijna net zo slim als je smartphone.

Naast hun (letterlijk) fundamentele rol in ondersteuning en kamerverdeling, zijn onze muren vaak niet meer dan een plek om te versieren met foto’s en schilderijen. Heel gezellig natuurlijk, maar de onderzoekers van Carnegie Mellon University (CMU) en Disney Research, wilden meer. Met behulp van in patronen aangebrachte, geleidende verf, toverden ze een gewone muur om in de ‘Wall++’: een touchscreen én elektromagnetische sensor.

Ruiten van nikkel

Door handig gebruik te maken van schilderstape, werd geleidende verf (waterverf met nikkel) op de muur aangebracht. De resulterende ruiten – dit patroon bevordert de geleiding – werden met elkaar verbonden, bedekt met een laag witte verf zodat de muur er weer netjes uitzag, en aangesloten op het custom sensor board en een computer.

Het eindproduct is verbazingwekkend goedkoop: zo’n € 16 per vierkante meter. Verf met zilver geleidde nog beter dan nikkel, maar verhoogde, niet geheel onverwacht, het kostenplaatje ook aanzienlijk (zo’n €150 per m2). Omdat muren natuurlijk al gauw groot zijn (een normale huiskamermuur is gemakkelijk 12 m2), is het niet gek dat de onderzoekers kozen voor de wat goedkopere optie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Touchscreen

Eén manier om de muur te gebruiken, is als touchscreen. Dit werkt door de verstoring van het elektronische circuit van het ruitenpatroon, wanneer iemand de muur aanraakt. In theorie zou er dus bijvoorbeeld een virtueel lichtknopje, of een virtuele thermostaat kunnen worden geplaatst, die bij aanraking wordt geactiveerd. Ook kan het systeem, mits de afstand tot de muur klein genoeg is, bewegingen registreren. Bepaalde gebaren – zoals één hand omhoog – zouden op hun buurt weer kunnen worden gebruikt om bepaalde processen in te schakelen.

De slimme muur werkt ook als een grote elektromagnetische sensor. Zo kan hij zowel registeren of je je föhn, tv of lamp hebt aangezet, maar ook wáár die zich bevindt. Via hetzelfde principe, zou de ‘Wall++’ ook personen, mits ze iets met een elektromagnetisch veld bij zich dragen, kunnen detecteren.

Bronnen: CMU, newatlas

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar