‘Stil’ supersoon vliegtuig in aantocht?

Naomi Vreeburg

02 March 2016 13:00

Supersoon vliegen zonder die keiharde boom? Lockheed Martin moet het gaan realiseren.

Als een vliegtuig de geluidsbarrière doorbreekt, gaat dat gepaard met een harde knal. Niet fijn voor de oortjes. Daarom mocht de Concorde – die in 2003 met pensioen ging – pas supersoon vliegen als hij boven de oceaan was. Maar kan het doorbreken van de geluidsbarrière niet wat stiller? Lockheed Martin mag dit nu uit gaan zoeken met een flink bedrag van de NASA.

20 miljoen dollar

De vliegtuigbouwer heeft 17 maanden de tijd om het concept – dat NASA de Low Boom Flight Demonstration Quiet Supersonic Transport (QueSST) noemt – uit te werken. Aan het einde van het project moet Lockheed Martin een testvliegtuigje hebben ontworpen dat sneller dan het geluid kan vliegen en bij het doorbreken ervan veel minder lawaai maakt.

Lockheed Martin gaat de komende maanden de specificaties van het vliegtuig in kaart brengen en een voorlopig design aanleveren. Hierna zal de bouwer documenten moeten opstellen waarin een gedetailleerder design voor het bouwen en testen van het gevaarte uiteen wordt gezet. Lockheed krijgt hier in totaal 20 miljoen dollar voor, zo werd maandag bekendgemaakt door NASA-directeur Charles Bolden.

Eerdere pogingen

Of het daadwerkelijk gaat lukken een stiller supersoon vliegtuig te ontwerpen? We houden een slag om de arm. Er zijn in het verleden namelijk al pogingen gedaan om een vliegtuig te maken dat vrij geruisloos door de geluidsbarrière gaat, maar tevergeefs. Waarom? Het antwoord op die vraag lees je hier.

Bronnen: NASA, Gizmag

Beeld: NASA/Lockheed Martin


Meer Nieuws