Lockheed Martin gaat hypersoon wapen bouwen

André Kesseler

26-09-2016 11:00:45

hypersoon wapen

Het Amerikaanse bedrijf heeft van het Pentagon 147 miljoen dollar gekregen om een nieuwe hypersone raket te ontwikkelen.

Lockheed Martin gaat een hypersoon wapen bouwen. Het gaat om de Tactical Boost Glide (TBG), een raket die vanaf grote hoogte door een B-52 bommenwerper wordt gelanceerd. Van daaruit vliegt de raket dan naar nog grotere hoogte waar een scramjet hem versnelt tot Mach 20, dus zo’n 25.000 kilometer per uur. Eenmaal op snelheid gaat de scramjet uit en valt de TBG met hypersone snelheid terug naar de aarde en in de richting van zijn doel.

Londen – Sydney 49 minuten

Nu zijn er al tientallen jaren intercontinentale ballistische raketten die naar de ruimte vliegen en dan terug naar de aarde vallen. Maar het nadeel van die raketten is dat ze tijdens het opstijgen vrij kwetsbaar zijn. Ze kunnen namelijk met anti-ballistic missile uit de lucht worden gehaald. Doordat een TBG vanuit een B-52 wordt gelanceerd en enorme snelheden bereikt, is het wapen veel lastiger te bestrijden. De raket vliegt in 12 minuten vanuit Amsterdam de Atlantische oceaan over of in 49 minuten van Londen naar Sydney. Met zo’n wapen kunnen de Amerikanen dus binnen een uur overal ter wereld doelen onder vuur nemen.

hypersoon wapen

De Amerikanen werken al een paar jaar met wisselend succes aan een scramjet, een raket die vele malen sneller dan het geluid kan vliegen. Hier hangt er eentje onder de vleugels van een B-52 bommenwerper.

Overigens is Amerika niet het enige land dat zo’n raketsysteem ontwikkelt. Ook Rusland en China werken aan soortgelijke systemen. In China heet het wapen de DF-ZF en daar zijn de afgelopen jaren zeven tests mee uitgevoerd, waarvan zes succesvol. (Overigens haalt de DF-ZF ‘slechts’ Mach 5 of Mach 10, dus maximaal 12.250 km/u).) Het Russische systeem, de Yu-71,  doet het wat minder goed. Van de vijf tests die de Russen de afgelopen tijd hebben ondernomen, mislukten er vier.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Analisten voorspellen dat hypersone wapens voor een nieuwe wapenwedloop tussen de drie grootmachten gaan zorgen. Dus er staat enige druk op de ketel.

Bronnen: Popular MechanicsSpace DailyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar