Lockheed Martin toont nieuw gevechtsvliegtuig

André Kesseler

20-01-2012 13:00:31

In navolging van concurrenten Boeing en Northrop Grumman heeft ook Lockheed Martin een plaat openbaar gemaakt van een concept-jachtvliegtuig. Dit zou ergens na 2030 de F-22 Raptor moeten vervangen.

De F-22 is nog maar net mondjesmaat in gebruik en de F-35 is nog niet af, maar toch denkt de Amerikaanse luchtmacht al na over de nieuwe generatie gevechtsvliegtuigen: de F-X Fighter. Boeing en Northrop Grumman prestenteerde hun concepten eind vorig jaar al en nu volgt Lockheed Martin ook.

Aanvankelijk kwam het bedrijf alleen met een artist’s impression, maar aan het weekblad Flight International gaf het toch een korte toelichting. Het gevechtsvliegtuig van de toekomst zou volgens de fabrikant een “fors hogere snelheid” kunnen bereiken, veel grotere afstanden kunnen afleggen, langer boven een gebied ‘rond kunnen hangen’ en voorzien zijn van revolutionaire technieken als zelfhelende materialen.

De F-X Fighter volgens Lockheed Martin. (Illustratie: Lockheed Martin)

De vliegtuigbouwer geeft nog een sneer naar het concept van ‘collega’ Boeing, dat in september van vorig jaar werd gepresenteerd. Over het staartloze toestel, dat zowel bemand als onbemand zou kunnen vliegen, zegt Lockheed Martin: “Eenvoudigweg de piloot uit het vliegtuig halen of hier en daar wat verbeteringen aanbrengen in de radarsignatuur en de actieradius, betekent geen grote sprong voorwaarts in de capaciteiten van een vliegtuig.”

Het F-X Fighter concept van Boeing. (Illustratie: Boeing)

Opmerkelijk aan de next-generation fighter van Lockheed Martin is dat hij nog steeds een cockpit heeft. Schijnbaar gaat de fabrikant ervan uit dat ook de zesde generatie (de F-35 en de F-22 gelden als vijfde-generatie-gevechtsvliegtuigen) nog door menselijke piloten wordt gevlogen.

Nortrop Grumman denkt dat de F-X Fighter er zo uit zou moeten zien. (Illustratie: Northrop Grumman)

Overigens moet je ‘concepten’ niet verwarren met ‘plannen’. Dit zijn slechts de wilde ideeën. Er zal nog heel wat tijd en geld ingestoken moeten worden voordat  ze werkelijkheid worden. Als het er al van komt…

Bron: Flight InternationalPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?