Luchtmacht krijgt eigen satelliet

Naomi Vreeburg

30-11-2017 15:55:21

kunstmaan

Defensie werkt aan een kunstmaan die zo klein is als een melkpak.

Er zweven al tal van satellieten in een baan om de aarde, maar de Nederlandse luchtmacht wil er eentje voor zichzelf. En dat mag, want vandaag heeft Defensie contracten voor de bouw van de satelliet getekend in Rotterdam. De ontwikkeling van de kunstmaan is voor rekening van Defensie zelf en de TU Delft.

Melkpak

Die laatste heeft al voldoende ervaring met het bouwen van satellieten. Vier jaar geleden schoten studenten van de TU Delft de kunstmaan Delfi-N3xt van 3 kilogram de ruimte in. Deze zogenoemde nanosatelliet is nog altijd up and running en is een stuk kleiner en lichter dan de kolossale kunstmanen die ook om de aarde cirkelen. Hij is ongeveer even groot als een melkpak.

De satelliet die de Nederlandse luchtmacht gaat bouwen, en is gedoopt tot Brik II, zal in grootte vergelijkbaar zijn met Delfi-N3xt. En in dit geval is klein fijn. Het heeft verschillende voordelen om een petit kunstmaan de ruimte in te slingeren: de eerste is uiteraard dat het bouwen van een kleine satelliet minder geld kost. Defensie heeft een budget van 2,5 miljoen euro voor dit project. Dit is een fractie van wat wordt uitgegeven voor het bouwen van grotere satellieten.

Ook is de ontwikkeltijd van zo’n kleine kunstmaan een stuk korter en zouden zwermen van satellietjes betrouwbaarder zijn dan één gigant in een baan om de aarde.

Zonnevlammen

Wat Brik II gaat doen? Hij is in staat elektromagnetische signalen van militaire systemen te detecteren en lokaliseren en heeft apparatuur aan boord om het ruimteweer te meten. Zo kan de satelliet in kaart brengen wat de invloed is van zonnevlammen op de satelliet- en navigatiecommunicatie. Maar het lanceren van de kunstmaan is vooral een test voor Defensie. De luchtmacht wil achterhalen hoe rendabel dit soort satellieten zijn.

In 2019 gaan we het meemaken, want in de zomer van dit jaar wordt de kunstmaan de lucht in geslingerd.

Bronnen: Volkskrant, AD

Lees ook:

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar