Luchtvaarthistorie: de Cornfield Bomber

André Kesseler

20-10-2013 13:00:59

Elke zondag op de KIJK-site: een filmpje dat een legendarische gebeurtenis uit de luchtvaartgeschiedenis laat zien. Deze keer: de wonderlijke landing van de Cornfield Bomber.

Tijdens een trainingsmissie in 1970 maakt een toestel van de Amerikaanse luchtmacht een onvoorstelbare landing. De Corvair F-106A Delta Dart steeg op van de Malmstrom Air Force Base in Montana. Het zou een routinevluchtje worden waarin vlieger Gary Foust met een collega een aantal luchtgevecht-manoeuvres zou doorlopen.

F-106_Delta_Dart

Maar tijdens de training belandde het toestel ineens in een horizontale spin. Welke standaardprocedure Foust vervolgens ook probeerde, hij kon het toestel niet meer onder controle krijgen. Op een hoogte van 15.000 voet (4600 meter) bleef er geen andere optie over dan de schietstoel te activeren en ‘uit te stappen’.

Bungelend aan zijn parachute zag Foust vervolgens hoe het toestel (waarschijnlijk doordat gewichtsverdeling veranderde toen hij met zijn stoel uit het toestel werd geschoten) zich herstelde, een paar kilometer doorvloog en uiteindelijk een keurige buiklanding maakte op een bevroren en met sneeuw bedekte akker in de buurt van het plaatsje Big Sandy.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nadat Foust door de lokale bevolking met sneeuwscooters was opgehaald, werd het toestel nog eens goed bekeken en bleek dat het maar weinig schade had opgelopen. Zo weinig zelfs dat het kon worden gerepareerd en weer in gebruik genomen kon worden.

Toen de luchtmacht de Delta Dart jaren later eindelijk met pensioen stuurde, werd het aangekocht door het National Museum of the United States Air Force. En daar staat het opmerkelijke vliegtuig, dat de bijnaam ‘Cornfield Bomber’ kreeg, nog steeds.

Als je zelf een filmpje tegen komt over andere opmerkelijke gebeurtenissen in de luchtvaartgeschiedenis, stuur de link dan naar [email protected]. Dan zetten wij het onder vermelding van jouw naam op onze site. Alvast dank!

Beeld: US Air ForcePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws