Lunch maakt jaloerser dan koffie

kijkmagazine

12-07-2012 09:00:28

Koppel in restaurant

Wil je je partner eens goed jaloers maken? Ga dan uit eten met je ex. Dat wijst nieuw onderzoek uit.

Binnen een relatie steekt het onvermijdelijk een keer de kop op: het groene monster, oftewel jaloezie. Bijvoorbeeld wanneer een van beide partners al te veel tijd met een bepaalde ex doorbrengt. En, zo lijkt onderzoek van de Amerikaanse wetenschappers Kevin Kniffin en Brian Wansink aan te tonen: vooral als er met die ex wordt gegeten, is een flinke dosis jaloezie het gevolg.

Jaloezieschaal

Kniffin en Wansink concluderen dat uit een experiment waarbij ze 79 studenten een aantal situaties voorlegden waarin hun huidige partner een uur lang tijd besteedde aan haar of zijn ex. Daarbij ging het om de volgende zes activiteiten: mailen, bellen, ’s ochtends koffie drinken, lunchen, ’s middags koffie drinken, en dineren. De proefpersonen moesten bij elk van deze situaties op een schaal van één tot vijf aangeven hoe jaloers ze zich hierdoor zouden voelen.

De resultaten: zoals te verwachten, wekte een uur bellen meer jaloezie op dan een uur mailen. Interessanter is dat samen koffie drinken de jaloeziemetertjes even ver deed uitslaan als het bellen, terwijl een lunch of diner met een ex-partner de studenten een stuk jaloerser maakte. Het lijkt er dus op dat met name samen eten (en niet drinken of praten, ook al doe je dat even lang) met een ex de huidige partner opfokt.

Geen man-vrouw-verschil

“Deze bevindingen suggereren dat mensen geloven dat samen eten meer inhoudt dan de fysieke consumptie van calorieën”, concluderen Kniffin en Wansink droogjes in hun artikel, gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE. Verder merken ze op dat ze geen verschil vonden tussen mannelijke en vrouwelijke proefpersonen. Verrassend, want eerder onderzoek liet juist zien dat die doorgaans om verschillende redenen jaloers worden.

Bron: PLoS ONEPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis