US Army trekt oudje uit de kast

Naomi Vreeburg

24-05-2016 16:00:06

M3 Carl Gustav

Het Amerikaanse leger brengt het 70 jaar oud wapen de M3 Carl Gustav terug.

De M3 Carl Gustav lijkt op een bazooka, maar is eigenlijk een 84 mm terugslagloze raketwerper die je vanaf de schouder afvuurt. De M3 werd in 1946 geïntroduceerd, maar moest al snel zijn plekje binnen het Amerikaanse leger afstaan. Tot nu. Na jaren zeuren, kan de US Army eindelijk permanent over 27 exemplaren van het 70 jaar oude apparaat beschikken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het door het Zweedse Saab Bofors Dynamics ontworpen wapen werd na WO II gebruikt als anti-tankwapens, maar mocht grotendeels met pensioen toen geavanceerdere wapensystemen als Dragon en de TOW hun intrede deden. Toch vinden speciale eenheden van het Amerikaanse leger de M3 Carl Gustav af en toe toch heel handig. Maar ze moeten een goede reden opgeven om het te mogen gebruiken. Dat hoeft nu dus niet meer.

Buis met handvatten

Het ding is niet veel meer dan een buis met handvatten en een vizier, maar waarom kiezen ze voor die ouwe meuk? Nou, de nieuwe raketwerpers zijn heel goed in het uitschakelen van bijvoorbeeld tanks, maar minder geschikt voor gebouwen, bunkers en groepen loslopende strijders. De Carl Gustav wel. Bovendien kost een schot met een modern wapen al snel enkele tienduizenden dollars en is de M3 wat dat betreft veel goedkoper. En tot slot weegt het wapen maar zo’n 7 kilogram en kan een beetje soldaat er zes projectielen per minuut mee afvuren. Niet slecht voor een oudje.

Bronnen: Popular Mechanics, JanesPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar