MacGyver-robot is goed met gereedschappen

Laurien Onderwater

13-08-2019 10:59:32

robotarm

Deze robotarm leert nieuwe tools te bouwen op basis van de vorm en functie van objecten om hem heen.

De Amerikaanse ex-spion en doe-het-zelver Angus MacGyver wist van alledaagse spullen handige gereedschappen te maken die hem uit benarde situaties hielpen. Die vindingrijkheid inspireerde onderzoekers van het George Institute of Technology. Ze ontwikkelden een androïde arm die zijn eigen instrumenten kan bouwen om zo een taak te voltooien.

Lees ook:

Improviseren

Toegegeven, robotarmen of -handen zien er lang niet zo indrukwekkend uit als de achterwaartse salto makende robot Atlas van Boston Dynamics, bijvoorbeeld, maar slim zijn ze wel. Zo zijn wetenschappers er al in geslaagd om robotarmen voorwerpen te laten sorteren op vorm. Ook kunnen ze inschatten hoeveel kracht ze moeten gebruiken om dingen op te pakken of hoe ze met voorwerpen moeten omgaan die ze nog nooit eerder hebben gezien.

Het George Tech-team voegt daar nog een kwaliteit aan toe: het heeft een robotarm geleerd hoe die gereedschappen kan bouwen met behulp van wat er voorhanden is.

MacGyver-bot

Het oorspronkelijke idee van de onderzoekers was om een androïde arm te maken die in rampgebieden mensen te hulp kon schieten met wat hij maar kon vinden. Hij zou bijvoorbeeld een pijp kunnen gebruiken om puin van een overlevende te duwen, of een deur neerleggen zodat deze als brug kan worden gebruikt. Dit soort creatief denken leverde de robot toen al de bijnaam MacGyver-bot op.

Assisteren in rampgebieden kan de robotarm nog steeds niet, maar hij begrijpt dankzij machine learning wel welke objecten handig zijn voor bepaalde taken en gebruikt die kennis om een nieuw gereedschap te maken. Hij weet bijvoorbeeld dat holle objecten, zoals een kom, vloeistoffen vast kunnen houden, en met dat inzicht ‘bouwt’ hij een lepel. In verschillende tests slaagde de robot erin om hamers, spatels, rakels en zelfs schroevendraaiers te maken.

Piepschuimhamer

Natuurlijk moet het team nog een hoop werk verrichten aan de robotarm. Zo kan hij momenteel alleen nog ‘nadenken’ over de vorm van objecten en hoe hij ze moet combineren om een tool te maken. De robot kan nog geen rekening houden met de eigenschappen van materialen, zoals hoe hard of zacht ze zijn. Een hamer van piepschuim haalt bijvoorbeeld niet veel uit.

Bronnen: 2019 Robotics: Science and Systems conference (pdf), Georgia Tech, New Atlas

Beeld: Georgia Tech

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws