‘Manier bedacht om micro-organisme te teleporteren’

KIJK-redactie

18-01-2016 16:00:20

Onderzoekers hebben een manier bedacht om eigenschappen van een micro-organisme te teleporteren binnen een elektrisch circuit.

Het Star Trek-achtige teleporteren lijkt nog ver weg, maar toch is het onderzoek van de Tsingua University bijzonder. Ze hebben een manier bedacht om een volledig micro-organisme in een superpositie te brengen. Dit zou het organisme in staat stellen om op twee plekken tegelijkertijd te zijn.

Met hun techniek zouden alle eigenschappen van dit organisme worden geteleporteerd naar een andere plek in het elektrisch circuit waar het organisme op aangesloten is. Een van de geteleporteerde eigenschappen is de interne quantumpositie; het micro-organisme ‘onthoudt’ in welke positie het zit. Omdat deze informatie niet verloren gaat met het teleporteren, stellen de onderzoekers dat ze het geheugen van het organisme kunnen teleporteren.

Science China Press

Maar hoe teleporteer je nou een micro-organisme? Volgens de onderzoekers zorg je er allereerst voor dat het organisme vast zit op een membraan waarvan is aangetoond dat je het kunt teleporteren als je het supergeleidend koud maakt. (Temperaturen van ongeveer -270 graden Celsius.) Volgens de onderzoekers zijn micro-organismen bij uitstek geschikt om bij deze temperaturen te teleporteren; ze verliezen hun eigenschappen niet bij zulke kou.

Met behulp van krachten zoals de Vanderwaalskracht zitten de organismen vast aan het membraan. Zo zou de microbe kunnen meeliften als het membraan wordt geteleporteerd. De volgende stap is om te gaan kijken of deze theorie ook daadwerkelijk uitvoerbaar is.

Bronnen: ScienceBulletin, Science China Press via EurekAlert!

Beeld (header): 123rf, iStock/Getty Images creative, bewerking: Bert van den Broek/Idetif, beeld (schema): Science China PressPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?