Mannen en vrouwen kijken ‘letterlijk’ anders

KIJK-redactie

01 December 2012 13:00

Ogen

Kijken mannen en vrouwen nu écht verschillend naar de wereld? Nieuw onderzoek naar de oogbewegingen van beide geslachten toont aan van wel.

Dat mannen kleuren anders zien dan vrouwen wisten we al. Uit tests waarbij beide sekses naar stilstaande beelden moesten kijken, blijkt nu dat mannen ook nog ‘letterlijk’ naar andere dingen kijken. Vooral bij foto’s van mensen werden veel verschillen in de oogbewegingen gezien.

Bedreigend oogcontact

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol volgden zorgvuldig de ogen van 52 vrouwen en mannen terwijl die naar tachtig afbeeldingen van films en kunstwerken keken. Na analyse bleek dat vrouwen minder oogbewegingen maakten dan mannen en dat ze langer naar bepaalde punten keken. Daarnaast keek het vrouwelijke deel van de proefpersonen naar meer gevarieerde dingen.

De afwijkingen waren het grootst wanneer afbeeldingen van mensen werden getoond. Bij foto’s van heteroseksuele koppels keken zowel de vrouwen als de mannen eerst naar het vrouwelijke figuur. Opvallend was echter dat vrouwen langer naar de vrouwelijke figuur keken dan mannen.

Bedreigend oogcontact

Een mogelijke oorzaak voor deze verschillen is de aanname dat vrouwen zich sneller bedreigd voelen door mannen. Mensen kijken namelijk naar de meest informatieve gebieden van een beeld en juist niet naar dingen die een mogelijk gevaar vormen. Een gezicht kan immers bedreigend zijn, vooral bij oogcontact.

Bronnen: PLOS ONEUniversity of Bristol via EurekAlert!

Beeld: Milan Jurek


Meer Nieuws