Mannenhumor wint van vrouwen

KIJK-redactie

25 October 2011 16:30

Mannen zijn grappiger dan vrouwen. Althans, ze hebben één humortest met een neuslengte gewonnen.

Altijd al wordt gezegd dat mannen een beter gevoel voor humor hebben dan vrouwen. En nu lijkt een nieuw onderzoek dat te bevestigen. Al moet er wel bij worden gezegd dat de heren het maar net van de dames winnen: met 2 procent. Bovendien werd hun humor vooral gewaardeerd door andere mannen. Het idee dat mannen grappig zijn om indruk te maken op vrouwen, wat we altijd dachten, lijkt dus niet te kloppen.

Voor het onderzoek, gepubliceerd in Psychonomic Bulletin & Review, werden zestien mannelijke en zestien vrouwelijke studenten gevraagd om in 45 minuten zo grappig mogelijke teksten te schrijven bij twintig cartoons. Vervolgens kregen 34 mannen en 47 vrouwen de cartoons te zien. Bij elke cartoon kregen ze twee willekeurig gekozen en anonieme teksten te zien. De deelnemers moesten de grappigste tekst punten geven. Er konden maximaal vijf punten worden gegeven.

Hoewel teksten schrijven niet de meest natuurlijke manier is van grappig zijn, is het volgens de onderzoekers van de Universiteit van California wel een goede manier om te zien wat mensen kunnen. Daarnaast is er geen sprake van vooroordelen. Aan een tekst is namelijk niet te zien of hij is geschreven door een vrouw of een man.

Uit de resultaten bleek dat mannen 0,11 punten hoger scoorden dan vrouwen. Maar het opvallendste was dat hun humor vooral bij mannen in trek was. Vrouwen gaven gemiddeld 0,06 punt meer aan de mannelijke schrijvers, terwijl mannen 0,16 punt meer gaven.

Mannen hebben uiteindelijk dus maar net gewonnen van de vrouwen. Hoe kan dit? Volgens de onderzoekers gebruikten de mannen meer zwartmakende en seksuele humor. Maar dit werd door beide geslachten niet heel grappig gevonden, dus dat heeft ze niet naar de overwinning kunnen helpen. “Misschien komt het doordat mannen meer gelegenheden zien waarin ze hun humor kunnen gebruiken”, zegt onderzoeker Nicholas Christenfeld. “Waarschijnlijk proberen ze harder en vaker om grappig te zijn.”

Volgens blogger Amanda Marcotte is het niet gek dat mannen harder hun best doen. “Vrouwen worden niet grappig gevonden”, zegt ze in het online tijdschrift Slate. “Als een vrouw een grap vertelt, lacht niemand. Maar als een man dezelfde grap vertelt, lacht iedereen. Geen wonder dat vrouwen het opgeven.”

Naar haar mening zijn de resultaten van dit onderzoek dan ook gebaseerd op vooroordelen en niet op harde feiten. “In plaats van dat er gezegd wordt dat mannen en vrouwen even grappig zijn, want 2 procent verschil is geen verschil, is de uitkomst toch dat mannen grappiger zijn.”

Dit komt volgens haar doordat het beeld van mannen met meer humor zo in ons hoofd geprent zit, dat elke bevestiging die we daarvoor krijgen, genoeg is om het te geloven. “Dit zie je terug in het onderzoek. Een grappige tekst werd meteen geassocieerd met een man en een niet grappige tekst met een vrouw.”

Bronnen: University of California via MedicalXpress, Science A GoGo, Slate

Beeld: eschipul/CC BY-SA 2.0










Meer Nieuws