Mannetjesantilope slaat vals alarm voor meer seks

kijkmagazine

25 May 2010 10:00

Wat doe je als mannetjesantilope als je beoogde sekspartner op het punt staat ervandoor te gaan? Je doet net alsof er een leeuw aan komt.

Bovenstaande truc wordt veelvuldig toegepast onder lierantilopen (Damaliscus lunatus), zo ontdekten gedragsecologen Jakob Bro-Jørgensen (Universiteit van Liverpool) en Wiline Pangle (Michigan State University). Zij bestuderen deze soort al twaalf jaar in het natuurreservaat Masai Mara te Kenia.

Het bedrog verloopt doorgaans als volgt. Het loopse vrouwtje wil een groep soortgenoten verlaten om een nieuw territorium met dito mannelijke partners op te zoeken. Een mannetje dat dit om begrijpelijke redenen wil voorkomen, loopt vervolgens een eindje bij de groep vandaan, staart in de richting waarin het vrouwtje wil gaan lopen en haalt duidelijk hoorbaar zijn neus op. Voor antilopen is dat geluid een signaal dat er een leeuw of ander roofdier gespot is, en dus besluit het vrouwtje nog maar even bij de groep te blijven. Met als gevolg dat het mannetje gemiddeld nog drie keer met haar kan paren. (Filmpje hier.)

De mannetjes halen bovenstaande truc zo vaak uit, dat je je gaat afvragen waarom vrouwtjes zich überhaupt nog bang laten maken door het waarschuwingsgeluid, zegt Bro-Jørgensen. Maar, zo vervolgt hij, waarschijnlijk zijn ze toch beter af als ze elk alarm serieus nemen. “Niet reageren op een écht alarmsignaal betekent al gauw de dood in Masai Mara, waar het stikt van de grote roofdieren.”

Bronnen: LiveScience

Beeld: Dr. Jakob Bro-Jørgensen/University of Liverpool


Meer Nieuws