Mayastad kent geen geheimen voor LIDAR

KIJK-redactie

17 May 2010 16:00

Archeologen hebben 25 jaar lang door de jungle van Belize geploeterd om de oude Mayastad Caracol in kaart te brengen. Een vliegtuig, uitgerust met speciale LIDAR-apparatuur, klaarde het klusje in vier dagen.

Deze LIDAR (Laser Imaging Detection and Ranging) bepaalde de exacte afstand van het vliegtuig naar de grond met laserpulsen. Aan de hand van deze gegevens konden de archeologen het gebied van ongeveer 130 vierkante kilometer in kaart brengen.

In dit gebied liggen de resten van wat ooit een Mayastad met 115.000 inwoners was. De getrouwde archeologen Arlen en Diane Chase zijn al 25 jaar lang bezig om deze gigantische ruïne in kaart te brengen. Maar de dichtbegroeide jungle maakte het werk vrijwel onmogelijk.

De laserstralen van LIDAR keken echter zonder moeite door de tropische bomen heen. Het was de eerste toepassing van deze techniek in de archeologie en wetenschappers zijn het er over eens dat LIDAR de mogelijkheden van de archeologie enorm vergroot. “Als je kijkt naar dit succes, kan deze techniek ook erg belangrijk zijn bij bijvoorbeeld de bestudering van de Khmerbeschaving op plaatsen zoals Angkor Wat in Cambodja”, aldus archeloog Payson Sheets tegenover de New York Times.

Voor een reconstructie van de Caracolstad klik je hier.

Bronnen: New York Times

Beeld: Benjamin Earwicker


Meer Nieuws