Meer dan helft inwoners VS niet bezorgd over klimaat

kijkmagazine

30 August 2011 16:00

Overstroming Brazilië

Het aantal mensen dat zich zorgen maakt over het klimaat is de afgelopen twee jaar iets toegenomen. Maar in de VS is dat cijfer juist gedaald.

69 procent van ruim 25.000 ondervraagde internetgebruikers uit 51 landen maakt zich anno 2011 zorgen om de klimaatverandering, meldt Nielsen. Dat is twee procentpunt meer dan in 2009, maar drie procentpunt minder dan in 2007, toen onder meer Al Gore’s An inconvenient truth nog vers in het geheugen lag.

Ver onder het gemiddelde liggen de inwoners van de VS; daarvan maakt nog slechts 48 procent zich druk om het klimaat. Volgens Nielsen zou dat komen doordat de economie, de stijgende benzineprijzen en de staatsschuld in dat land momenteel belangrijker worden gevonden dan milieuproblematiek.

Een heel ander verhaal geldt voor Latijns-Amerika; maar liefst 90 procent van de respondenten uit dit continent is ervan overtuigd dat global warming een probleem vormt. “Deze regio heeft de afgelopen paar jaar te maken gehad met een aantal verontrustende, grote rampen, en die worden door de bewoners steeds meer toegeschreven aan de klimaatverandering”, stelt de directeur van de Latijns-Amerikaanse tak van Nielsen.

Problemen die momenteel wereldwijd meer mensen bezorgd maken dan de klimaatverandering, zijn luchtvervuiling (77 procent), watervervuiling (75 procent), het gebruik van pesticiden, verpakkingsafval en watertekorten (alle drie 73 procent). Die laatste drie kwesties zijn bovendien de snelste stijgers ten opzichte van eerdere, vergelijkbare onderzoeken, meldt Nielsen.

Bronnen: Nielsen, Scientific American

Beeld: overstroming in Brazilië, begin 2011; EPA/ANP


Meer Nieuws