Mensachtige robot test militaire beschermingspakken

KIJK-redactie

2011-11-02 16:00:59

Hij ziet eruit als een mens, beweegt als een mens, maar is geen mens. PETMAN is een robot die is gecreëerd om het leger te helpen met het testen van beschermende kleding.

Boston Dynamics is de uitvinder van de nieuwe robot PETMAN en heeft als doel deze zo menselijk mogelijk te maken. Het bedrijf heeft een filmpje online gezet waarin onder andere is te zien hoe de robot wandelt, knielt, push-ups doet en zichzelf in balans houdt. Het is zelfs de bedoeling dat PETMAN gaat ademen en zweten, en dat zijn lichaamstemperatuur verandert. Dit alles om zo realistisch mogelijk beschermingspakken voor het Amerikaanse leger te kunnen testen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Om de robot zijn bewegingen te leren, maakte Boston Dynamics gebruik van de motion-capture-techniek. Hiermee werden verschillende bewegingen van mensen bestudeerd. Met behulp van hydraulische kracht lukt het de robot deze bewegingen na te doen.

PETMAN werd gepresenteerd op de IEEE International Conference on Intelligent Robots and Systems in San Francisco en hoort over een jaar klaar te zijn voor gebruik. Hij zal dan zo echt mogelijk kunnen bewegen en er zo menselijk mogelijk uitzien. De tot nu toe hoofdloze robot zal dan dus ook een gezicht hebben.

PETMAN is niet de enige robot die is ontwikkeld om het leger te ondersteunen. Een tijdje geleden hadden we het op deze site over AlphaDog, een robothond die militairen helpt met het verslepen van zware spullen. Boston Dynamics had ook een eigen robothond gecreëerd, genaamd BigDog. Deze was echter niet sterk genoeg en heeft daardoor plaats moeten maken voor AlphaDog.

Bronnen: ieee spectrum, Boston DynamicsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde