Mensen met hartstilstand beter af met korte reanimatie

KIJK-redactie

03-09-2011 13:00:47

Mensen met een hartstilstand langer reanimeren redt niet meer levens. Dit blijkt uit nieuw onderzoek.

Jaarlijks krijgen 350.000 mensen in Canada en de Verenigde Staten een hartstilstand. Minder dan 10 procent overleeft dit. Recente studies hebben voorgesteld dat het misschien beter is om langer te reanimeren voordat er wordt overgegaan op het toedienen van elektrische schokken met een defibrillator. Uit onderzoek dat nu is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine blijkt echter dat deze methode niet meer levens redt. Integendeel: lager reanimeren zou juist gevaarlijker zijn.

Bijna 10.000 reanimaties werden meegenomen in het onderzoek. Paramedici en brandweermannen werden willekeurig in groepen verdeeld. Sommige reanimeerden dertig tot zestig seconden, andere drie minuten. Halverwege het onderzoek ruilden de groepen. De resultaten van beide groepen waren hetzelfde: 5,9 procent van de patiënten overleefde.

Daarnaast is er een probleem met langer reanimeren. Direct reanimeren na een hartstilstand kan ervoor zorgen dat er meer bloed naar de hersenen stroomt, waardoor het lichaam in leven blijft. Maar sommige patiënten hebben een bepaald hartritme, waardoor het hart alleen opnieuw kan worden opgestart door elektrische schokken van een defibrillator. Paramedici en brandweermannen kunnen hartritmes snel analyseren en weten dus wanneer ze moeten defibrilleren. In dat geval reanimeren ze maar kort. Uit het nieuwe onderzoek is gebleken dat bij mensen met een hartritme geschikt voor defibrilleren, de kans tot overleven afneemt bij een langere reanimatie. Het gaat hier om 10 procent van alle deelnemende patiënten.

“Het is dus duidelijk niet voordeliger om langer te reanimeren”, vertelt geneeskundige Ian Stiell, die het onderzoek leidde. “Patiënten met bepaalde hartritmes zijn juist beter af met korte reanimatie en snelle toepassing van elektrische schokken.”

Bronnen: New England Journal of MedicineMedical Xpress

Beeld: Rama/CC BY-SA 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws