Met koffie minder kans op kanker?

kijkmagazine

10 December 2009 16:00

Altijd leuk: iets wat nou niet direct bekend staat als goed voor je, lijkt toch het een of andere voordeel op te leveren voor je gezondheid. In dit geval: koffie zou beschermen tegen prostaatkanker.

Volgens Kathryn Wilson (Harvard School of Public Health) hebben mannen die veel koffie drinken een 60 procent lagere kans om een ernstige vorm van prostaatkanker te krijgen dan mannen die geen koffie drinken. Zij concludeert dat uit de gegevens van bijna 50.000 mannen in de periode 1986-2006, waarvan er 4975 een vorm van prostaatkanker kregen.

Verbazend is dit verband niet, stelt Wilson. “Koffie heeft invloed op de insuline- en glucosestofwisseling, en seksuele hormonen, die allemaal op hun beurt weer een rol spelen bij prostaatkanker.”

Welk koffie-ingrediënt het meest zou bijdragen aan deze bescherming tegen prostaatkanker is niet duidelijk. Koffie bevat namelijk nogal wat verschillende, biologisch actieve stoffen zoals anti-oxidanten en mineralen.

Het advies aan mannen om vooral meer koffie te gaan drinken, durven de onderzoekers nog niet aan. Wel zegt Wilson: “Onze resultaten suggereren dat er geen reden is om te stoppen met koffiedrinken uit angst voor prostaatkanker.”

Bronnen: American Association for Cancer Research, via PhysOrg.com


Meer Nieuws