Militair gearresteerd rond Wikileaks-lek

André Kesseler

08 June 2010 10:30

Een gelekte video waarop een Amerikaanse Apachebemanning een aantal Irakezen en journalisten doodt, was twee maanden geleden groot nieuws. Vandaag werd bekend dat het lek mogelijk is gevonden.

In de zaak is een analist van het Amerikaanse leger gearresteerd. Hij zou aan een voormalig hacker hebben verteld dat hij de geheime video aan WikiLeaks had doorgespeeld.

Hoewel Washington Post-journalist en Pulitzerprijswinnaar David Finkel in zijn boek Goede soldaten (klik hier voor onze recensie) de beelden bijna van frame tot frame beschrijft, was de schok toch groot toen de echte video opeens opdook.

Te zien is hoe de Apachebemanning in Bagdad een groep mensen, die zich in hun ogen verdacht gedragen, onder vuur neemt en doodt. Daarna wordt een busje, met daarin twee kinderen en twee mannen die proberen om de gewonden te helpen, ook aan flarden geschoten.

De nu gearresteerde militair is de 22-jarige Bradley Manning. Hij werkt sinds 2007 voor het Amerikaanse leger en in het gesprek met de hacker zou Manning hebben bekend dat hij nog drie andere zaken heeft gelekt: een video van een omstreden Amerikaanse luchtaanval in Afghanistan in 2009, 260.000 geheime diplomatieke berichten, en een eveneens geheim legerrapport waarin Wikileaks wordt omschreven als een gevaar voor de staatsveiligheid.

Brad-Manning-in-uniform

Bradley Manning

Manning werd gearresteerd op de forward operating base Hammer, een legerbasis op 40 kilometer van Bagdad.

Bronnen: Wired


Meer Filmpjes