Britse miljardair wil ’s werelds grootste batterij maken

Laurien Onderwater

19-03-2018 15:59:44

Britse miljardair batterij

Er lijkt een heuse wedstrijd gaande om de grootste batterij ter wereld te maken. De Brit Sanjeev Gupta is nu van plan om Elon Musk van de troon te stoten.

In november vorig jaar nam de Franse energieproducent Neoen in Australië een superbatterij van Tesla in gebruik die 129 Megawattuur aan energie kan opslaan. Deze zet bleek een gouden greep te zijn, schreven we in januari, want de batterij heeft Neoen in een paar dagen maar liefst één miljoen Australische dollars opgeleverd.

Genoeg over Elon Musks batterij, want nu staat de Britse miljardair Sanjeev Gupta in de schijnwerpers. Waarom? Omdat hij – samen met het energiebedrijf SIMEC ZEN Energy – vastberaden is om de grootste batterij ter wereld te bouwen in dezelfde Australische staat.

120 megawatt

Het nieuwe batterijsysteem wordt gebouwd in Port Augusta, Zuid-Australië (op ongeveer 161 kilometer afstand van Musks batterij) waar energie wordt opgeslagen die is geoogst door een solar farm. Wanneer de constructie is voltooid, is de superbatterij in staat om 140 Megawattuur aan energie (120 Megawatt aan vermogen) op te slaan, vergeleken met het 129 Megawattuur-systeem van Tesla dat in Jamestown staat.

Nuttig ding

Duurzame energie is de afgelopen jaren punt van aandacht geweest in Australië. Een hevige storm zorgde in 2016 voor stroomuitval bij 1,7 miljoen inwoners in en om de stad Adelaide.

En op 14 december 2017 zorgde de uitval van een kolencentrale ook voor een stroomstoring. Alhoewel inwoners daar geen last van zullen hebben gehad, want binnen milliseconden had de Tesla-batterij de stroomvoorziening overgenomen. Een superbatterij is dus wel degelijk nuttig.

De bouw van het nieuwe batterijsysteem staat gepland voor later dit jaar. Maar of Gupta, net als Musk, belooft de batterij gratis te leveren als hij hem niet binnen 100 dagen heeft gebouwd, is nog maar de vraag.

Bronnen: ABC News, New Atlas, Digital Trends

Beeld: Hornsdale Wind Farm

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis