Miljoenen dollars voor beste TED-praatje door A.I.

kijkmagazine

18 February 2016 13:00

Peter Diamandis op een TED-podium

Om te laten zien dat kunstmatige intelligentie niet alleen maar iets is om bang voor te zijn, is er een nieuwe XPRIZE in het leven geroepen.

De befaamde TED Talks kunnen over de meest uiteenlopende onderwerpen gaan. Maar één ding hebben ze met elkaar gemeen: ze worden allemaal door mensen gegeven. Een nieuwe wedstrijd, de IBM Watson A.I. XPRIZE, moet daar verandering in gaan brengen. Die stelt miljoenen dollars in het vooruitzicht voor het beste TED-praatje gegeven door een kunstmatig intelligent systeem.

XPRIZE-oprichter Peter Diamandis (zie foto) bedacht de prijs omdat hij vindt dat kunstmatige intelligentie oftewel A.I. (artificial intelligence) momenteel te zeer in een kwaad daglicht staat. “Wij geloven juist dat het een van de belangrijkste uitvindingen is van de mensheid om grote uitdagingen het hoofd te bieden”, stelt de ondernemer.

En dat punt mogen drie A.I.-systemen in 2020 zelf gaan maken, op het TED-podium. Wat ze daar precies gaan vertellen, ligt niet vast. Als er maar uit blijkt “hoe mensen samen kunnen werken met krachtige cognitieve en A.I.-technologieën om sommige van de grootste problemen van de wereld op te lossen”.

Het TED-publiek mag vervolgens stemmen op het beste praatje. Dat wordt dan beloond met maar liefst 4,5 miljoen dollar – een heel aardige sprekersvergoeding.

Meer weten over de huidige stand van zaken op het gebied van kunstmatige intelligentie? In KIJK 4/2016 komen we met een groot artikel over dit onderwerp!

Bronnen: XPRIZEAFP via Phys.org, Wired

Beeld: TEDMED


Meer Nieuws