Mini-hartje in aderen kan circulatieproblemen oplossen

KIJK-redactie

02-04-2014 16:00:17

mini hartje

Een nieuw ontwikkeld orgaan helpt met het terugstromen van het bloed naar je hart. Het mini-hartje kan de oplossing zijn voor circulatieproblemen zoals oedeem en spataderen.

Steeds meer mensen hebben last van zogenaamde veneuze insufficiëntie. De aderen zijn niet meer in staat om het bloed voldoende terug te laten stromen naar het hart, met allerlei nare consequenties. Het mini-hartje – kloppend te zien in onderstaande filmpje – kan op een vergelijkbare manier als zijn grote broer de aderen helpen. Het pompt het bloed in de juiste richting en oedeem, spataderen of andere nare circulatieproblemen zullen verdwijnen.

Het mini-hartje kan gemaakt worden van de patiënt-eigen stamcellen, waardoor de kans op verwerping klein is. Stamcellen worden al meer toegepast in de geneeskunde, maar tot nu toe alleen om organen te repareren. Dit is de eerste keer dat een volledig orgaan is ontwikkeld dat een functie kan hebben in het lichaam.

Het hartje zal nog wel verder getest moeten worden. Vooralsnog is het alleen in het lab ontwikkeld. Dierexperimenten zullen uitwijzen of het mini-hartje ook echt in een levend organisme kan aarden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Gizmag, The George Washington University

Tekst: Tom GerritsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis