Minst magnetische plek in zonnestelsel gecreëerd

kijkmagazine

15 May 2015 09:00

Magnetisch schild

Duitse onderzoekers hebben een schild gebouwd dat een ruimte bijna perfect kan afschermen tegen magnetische velden.

Nieuwe natuurkunde kun je op het spoor komen door deeltjes tegen elkaar aan te laten botsen in een deeltjesversneller zoals de LHC, in de hoop dat daar iets uit voortkomt dat je niet eerder hebt gezien. Maar je kunt ook de eigenschappen van vertrouwde deeltjes zo precies mogelijk meten. Daarbij kunnen namelijk kleine afwijkingen aan het licht komen, die bijvoorbeeld zijn veroorzaakt door nog onontdekte deeltjes. Een nieuw schild, dat beter dan ooit te voren magnetische velden kan blokkeren, moet daarbij helpen.

Factor honderd nauwkeuriger

De Technische Universiteit München had al een speciale, afgeschermde kamer voor experimenten waarin het magnetische veld zo klein mogelijk was. In die kamer hebben onderzoekers nu een schild gebouwd dat bestaat uit drie lagen van een speciale nikkel-ijzer-legering, dat nóg meer magnetische invloeden van buitenaf kan absorberen. Hierdoor is het magnetisch veld binnen het schild nu het zwakste in ons hele zonnestelsel, en zelfs kleiner dan dat in de ruimte tussen de sterren.

Aanleiding voor het schild waren geplande experimenten die moeten meten hoe elektrische ladingen binnenin het (als geheel elektrisch neutrale) neutron zijn verdeeld. Mochten die metingen afwijken van wat je zou verwachten, dan opent dat een deurtje naar nieuwe natuurkunde, zo schrijven de betrokken wetenschappers in het Journal of Applied Physics. Met hun nieuwe schild hopen de onderzoekers deze metingen een factor honderd nauwkeuriger te maken.

Magnetische monopolen

Een andere toepassing is de zoektocht naar een deeltje dat al in de jaren dertig werd bedacht, maar nog nooit ‘in het wild’ is aangetroffen: de magnetische monopool. Oftewel: een deeltje dat een losse magnetische noord- of zuidpool is – in tegenstelling tot alle magneten die we kennen, die een noord- én een zuidpool hebben. Dit soort deeltjes zou je moeten kunnen betrappen dankzij de minuscule magnetische sporen die ze achterlaten. Maar dan moet je die sporen wel kunnen meten, en dat zou het nieuwe schild een stuk makkelijker moeten maken, door alle storende magnetische velden van buiten te blokkeren.

Interessant nieuwtje? Lees dan ook dit bericht.

Bronnen: Journal of Applied Physics, Technische Universität MünchenAmerican Institute of Physics via Phys.org

Beeld: Astrid Eckert/TUM


Meer Nieuws