Moet je zien: TED-talk over luiaards

Laurien Onderwater

2019-07-08 12:59:44

luiaard lucy cooke

In haar nieuwste TED-talk breekt zoöloog Lucy Cooke een lans voor wat – onterecht – als een van de luiste dieren op aarde wordt beschouwd. 

Opeens verschijnen ze overal: luiaards. Je vindt ze op T-shirts, op pyjama’s voor volwassenen, als luchtbed, als pantoffels, als badmat en ga zo maar door. De trage zoogdieren lijken iedereens spirit animal te zijn geworden. Waarom? Omdat ze als geen ander weten hoe je een ontspannen leven leidt, schrijft de Britse auteur Tim Collins in zijn boek Leef meer als een luiaard.

Lees ook:

Lui? Druk!

Toch vindt de Britse zoöloog Lucy Cooke dat het zoogdier nog veel meer eer verdient. In haar nieuwste TED-talk – die al ruim 65.000 keer is bekeken – breekt ze een lans voor het dier dat “altijd een grijns op zijn gezicht heeft”. Zo behoren luiaards tot een van de meest voorkomende, succesvolle wezens in de Zuid-Amerikaanse regenwouden; ze zijn dus goed in voortplanten, concludeert Cooke.

En ze mogen dan wel zijn vernoemd naar een van de zeven hoofdzonden – sloth betekent luiheid – luiaards zijn eigenlijk hartstikke druk… met verteren! Het kost het beest enorm veel tijd om de giftige bladeren die hij eet te verbranden. “They have the slowest digestion rate of any mammal”, zegt Cooke. Zo kan het tot wel een maand duren voordat een luiaard een blad heeft verteerd, wat zijn lever genoeg de tijd geeft om de giftige stoffen af te breken. Een knap staaltje aanpassing dus!

Waar het opmerkelijke dier verder nog een kei in is, legt Cooke in deze bijzonder grappige TED-talk uit:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: TED via YouTube, Washington Post

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys