Mountainbikers niet langer in bandenspanning

André Kesseler

23-04-2012 09:00:59

Mountainbikers staan vaak voor een lastige keuze: zachte banden voor meer grip, of harder voor minder weerstand. Het Amerikaanse bedrijf Adaptrac heeft de oplossing.

Wanneer je met een mountainbike de heuvels in trekt, sta je voor de keuze. Voor de weg naar boven wil je zo min mogelijk weerstand en dus harde banden, naar beneden kun je vaak wel wat meer grip gebruiken en dan is een lagere druk handiger. Steeds afstappen en de spanning op het gewenste niveau brengen, is lastig. En dus bedacht Adaptrec een manier om tijdens het rijden de bandenspanning te regelen.

Metertjes op het stuur geven de druk in de voor- en achterband aan.

Het systeem bestaat uit een CO2-patroon ter hoogte van de plek waar ook de waterfles vaak is aangebracht. Op het stuur zitten twee drukmeters (voor de achter- en de voorband) en twee hendeltjes waarmee de druk in de banden onafhankelijk van elkaar te regelen is.

Het setje is op bestaande mountainbikeframes te monteren, maar uiteraard heb je wel de speciale wielen nodig. Of het product ook in Europa op de markt komt, is nog niet bekend en dat geldt eveneens voor de prijs.

Het hart van het systeem is een speciale as. Hieruit kan koolstofdioxide via een slangetje naar het ventiel worden gebracht.

Bronnen: Popular Mechanics, Adaptrec

Beeld: Adaptrec/Tom Johnson/Sedona MagazinePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws