Multifunctioneel opvouwbaar wiel

kijkmagazine

18-01-2018 15:59:04

opvouwbaar wiel

De Italiaan Andrea Mocellin is drie jaar bezig geweest met zijn ontwerp. Dit was niet voor niks, want het resultaat – een opvouwbaar wiel – mag er wezen.

Normaal gesproken is het wiel opnieuw uitvinden geen goed teken, want dan verricht je dubbel werk. Maar in Andrea Mocellins geval is het wel goed: hij vond het wiel namelijk letterlijk opnieuw uit door een opvouwbaar exemplaar te ontwerpen.

Het wiel dat hij heeft gemaakt, is zo groot als een standaard 26 inch fietswiel (66 centimeter), maar kan worden opgevouwen tot een derde hiervan. Daarnaast is het wiel multifunctioneel en kan het makkelijk worden verwisseld van bijvoorbeeld een fiets naar een rolstoel.

Speelgoedbal

Mocellins wiel – dat in onderstaande afbeelding is te zien – bestaat uit een luchtloze rubberen band, en is in zes stukken verdeeld en verbonden door spaken. De dubbele naaf en scharnieren in de band zorgen ervoor dat het wiel vanzelf inklapt wanneer je het bij één van de naven optilt. Denk hierbij aan zo’n speelgoed bal die uitklapt als je hem in de lucht gooit en weer inklapt wanneer je hem vangt.

Het frame is van aluminium gemaakt, waardoor het wiel erg licht is. De bevestiging en het verwisselen van het wiel gaan snel en zonder gereedschap: dat werkt namelijk met een magnetisch slot.

Opvouwbaar wiel

Lelijk ding

Hoe Mocellin op dit idee kwam? De Italiaan ergerde zich al lange tijd aan de huidige opvouwfietsen. Deze zijn wel compact en licht, maar hebben erg kleine wielen. Dat rijdt niet lekker, want je voelt alles: drempels, gaten en scheuren in de weg.

Daarnaast wilde hij ook de snelheid van een groter wiel behouden. Zeker als je bijvoorbeeld doet aan wielrennen of mountainbiken en je eerst naar een locatie moet reizen. Dan kun je nu je goede banden meenemen als handbagage in het vliegtuig.

Bovendien vindt Mocellin opvouwfietsen eigenlijk maar lelijk dingen. Hij wilde ervoor zorgen dat zijn ontwerp er ook mooi uitzag wanneer het is ingeklapt. Op deze manier kunnen mensen de wielen gewoon in hun huiskamer zetten als kunstobject.

Beperkingen

Waarschijnlijk zal het design ook goed in de markt liggen voor mensen met een lichamelijke beperking. Reizen met een rolstoel is namelijk ontzettend lastig. Of het nou met de trein, auto of het vliegtuig is: Mocellin wil ervoor zorgen dat ook deze mensen onbezorgd kunnen reizen.

Na drie jaar in het geheim aan zijn ontwerp te hebben gerwerkt, wil de Italiaan de komende maand gebruiken om de wereld de mogelijkheden van zijn ontwerp te laten zien en investeerders vinden om het op de markt te brengen. Wij zijn in ieder geval overtuigd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Revolve, New Atlas, Next Big Future

Beeld: Revolve

Lees ook:

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis