Muziek beoordelen doe je met je ogen

KIJK-redactie

21-08-2013 16:00:16

Rolling Stones Wood and Jagger

Slecht nieuws voor de ‘echte’ muziekliefhebbers die vinden dat je muziek met je ogen dicht moet luisteren. Uit onderzoek blijkt dat we optredens beter beoordelen als we ze zien in plaats van horen.

Vraag mensen hoe ze hun mening over muziek vormen, en ze zeggen ‘op basis van het geluid natuurlijk’. Zo ook de groep proefpersonen van een Britse studie, die in verschillende experimenten moesten voorspellen wie de winnaar van een klassiekemuziekwedstrijd zou worden. En wat bleek? Mensen kunnen eigenlijk beter op hun ogen dan op hun oren vertrouwen als ze een optreden beoordelen.

In de experimenten werden de voorspellingen van professionele muziekkenners en amateurs vergeleken met de keuzes van professionele jury’s. Beide groepen kozen vaker de juiste winnaar als ze beeld zonder geluid te zien kregen. Kwam daar geluid bij, of kregen ze alleen geluid zonder beeld, dan deden ze het aanzienlijk slechter.

Geblinddoekte jury

Op basis van toeval hadden de proefpersonen 33 procent kans om van drie finalisten de juiste te kiezen. De amateurs kozen echter in 52,5 procent van de gevallen de juiste winnaar bij beeld, tegenover 25,5 procent bij geluid. De professionals brachten het er op dezelfde manier van af: bij alleen beeld hadden ze het in 47 procent van de gevallen goed; kwam daar geluid bij, dan zaten ze onder de gokkans.

Veel professionele muzikanten, en dan vooral diegenen die jureren, zullen niet blij zijn met de publicatie. Die concludeert namelijk dat jury’s blijkbaar onbewust een winnaar kiezen op basis van visuele informatie. Als jury’s dus echt willen vasthouden aan hun mening dat alleen geluid ertoe doet, kunnen ze voortaan beter geblinddoekt een winnaar kiezen.

Bronnen: PNAS, Nature News

Beeld: Lorenz Loidl/CC BY-SA 2.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis