NASA brengt branden in beeld

André Kesseler

25-10-2011 09:00:56

De aarde brandt vaker dan je denkt. Veel vaker. NASA-satellieten bewijzen het.

Bij de NASA zijn satellietgegevens van de afgelopen tien jaar verzameld en gecombineerd tot een indrukwekende animatie. Het gaat om beelden van de Terra-satelliet (gelanceerd in 1999) en de Aqua-satelliet (2002), die allebei een zogenoemde MODerate resolution Imaging Spectroradiometer aan boord hebben. Zo’n MODIS bekijkt een breed spectrum van licht dat door aarde wordt weerkaatst of erop wordt voortgebracht en brengt op die manier elke één of twee dagen de hele planeet in kaart. En dus ook de (bos)branden die er woeden.

Uit de gegevens blijkt dat verreweg de meeste grote branden, maar liefst 70 procent van het totaal, in Afrika voorkomen. Vooral de savanne staat regelmatig in de fik doordat boeren de grond geschikt willen maken om er gewassen op te verbouwen. Datzelfde gebeurt in Zuidoost-Azië. In Rusland gaat het vaak om grote ongecontroleerde bosbranden (bijvoorbeeld als gevolg van blikseminslagen) en in Zuid-Amerika woeden vaak branden die zijn aangestoken om het oerwoud uit te weg te ruimen.

Check het filmpje. Wil je NASA-commentaar, klik dan hier.

Bronnen: Wired/NASA

Beeld: US Forest ServicePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?