NASA bezig met voorstellen selecteren voor volgende ruimtemissie

Laurien Onderwater

08-05-2017 16:00:52

ruimtemissie

Ruimtevaartorganisatie NASA is bezig met het selecteren van voorstellen voor hun vierde New Frontiers-missie.

Ook al lijkt het alsof NASA zijn vizier voornamelijk heeft gericht op bemande missies naar Mars, ondertussen is de organisatie ook bezig met een nieuwe onbemande missie naar ons zonnestelsel in 2025. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft uit tal van ingezonden ideeën 12 voorstellen gekozen die kans maken om uitgewerkt te worden.

Eisenpakket

Onderzoekers kregen de afgelopen maanden de tijd om hun voorstellen in te dienen bij de NASA, waarbij aan duidelijke eisen moest worden voldaan: de missie moet onbemand zijn en nieuwe informatie opleveren over het zonnestelsel. Ook dienden de voorstellen zich aan één van deze zes thema’s te houden:

  • Een oppervlaktemonster nemen van een komeet
  • Een monster nemen van de zuidpool van de maan
  • Verkenning van de ‘oceaanwerelden’ Titan en/of Enceladus
  • Een missie naar Saturnus
  • Een vlucht langs meerdere Trojanen
  • De Venus In Situ Explorer-missie

Succesvolle missies

Alle voorstellen zullen in de komende zeven maanden kritisch worden beoordeeld op hun wetenschappelijke (is het interessant genoeg?) en technische (is het haalbaar?) aspecten. De missie die uiteindelijk wordt gekozen, zal de vierde zijn van het New Frontiers-programma. Voorgangers waren de New Horizons-missie naar Pluto, de Juno-missie naar Jupiter en de OSIRIS-REx-missie naar planetoïde Bennu.

In 2019 zal duidelijk zijn welk voorstel heeft gewonnen en welke missie in 2025 werkelijkheid wordt. En afgaande op de vorige New Frontiers-missies zal ook deze vast en zeker een daverend succes worden.

Bronnen: NASA, Popular Mechanics

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis